štvrtok 16. decembra 2021

Mená

 Sme zvyknutí na to, že sa v bežnom živote organizujú rôzne podujatia. Organizátori, ktorí získali štedré sponzorské príspevky, majú možnosť pozvať a prilákať atraktívnych účinkujúcich. Vo svojich reklamných spotoch oznamujú, že sa im podarilo získať "veľké a silné mená". Ide o  úroveň, ktorá má byť zárukou najvyššej kvality. Ak sú tam silné a veľké mená, znamená to, že budú vyčnievať nad úroveň tých, ktorí sú slabší a menej výkonní. 

    Ježiš nikdy nestanovil menoslov vyvolených a spasených. V evanjeliu síce menoslov nachádzame, no ten netvorí poradie pre Božie kráľovstvo /Mt 1,1-17/. Môžu sa tam objaviť mená silné, ale aj slabšie. Mená takmer dokonalých a mená zlyhávajúcich. Mená ,ktoré mali cveng a mená, ktoré nerobili "dobré meno" tej ktorej rodine, či generácii. Ježiš sa ujal všetkých ľudí. Všetkých zahrnul do svojej starostlivosti. Nikdy vopred nemenoval  tých, ktorí budú zaručene spasení a mená tých, ktorí by prepadli na celej čiare. 

    Spomínam si na úryvok, dialóg z istého filmu. Išlo o diamanty. Jedna postava zobrala do ruky diamant a konštatovala:"Vôbec by som nepovedal, že toto je diamant!". Druhá mu vysvetľovala:"Toto je surový diamant, ešte nie je vybrúsený. Keď ho vybrúsia, uvidíš, aký je dokonalý". 

    Niektoré mená v rodokmeni Pána Ježiša zostali v "surovom stave". Iné sa tak "vybrúsili" v duchovnom zápase, že predstavujú top kvalitu pre Božie kráľovstvo. Stále musíme na seba hľadieť tak, že sme nevybrúsený diamant. Máme veľkú hodnotu, lebo Pán za nás obetoval svoj život, ale potrebujeme na sebe pracovať, aby sme obrúsili hrany, ktoré by nám mohli prekážať na ceste spásy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára