streda 17. júla 2024

Miera pre Božie kráľovstvo

 


 

        Do začiatku LOH v Paríži nezostáva veľa, iba niekoľko dní. Prípravy vrcholia v každej krajine, ale najmä v samotnej olympijskej dedine, kde budú športovci ubytovaní. Organizátori predstavili verejnosti nové postele. Vyrobili ich pomocou umelej inteligencie. Do úvahy sa zobrali tri faktory: váha športovca, jeho výška a druh športu, v ktorom sa prezentuje. Podľa týchto kritérií dostane každý športovec posteľ na mieru.

        Boh chce pripraviť miesto v Božom kráľovstve pre každého. Berie do úvahy určité ukazovatele, pričom nepotrebuje žiadnu umelú inteligenciu. Zohľadňuje váhu dobrých skutkov človeka a obiet, berie do úvahy výšku pohľadu na svet a aj to, ako sa kto snažil plniť Božiu vôľu vo svojom povolaní.

Ako sa môžu tieto skutočnosti premietnuť v praxi života?

 

1.)          Boh skúma vernosť voči nemu.

Ak niekto prijal vieru v pravého Boha, či si ju aj uchoval. V každej dobe prechádza viera človeka rôznymi skúškami. Viera v Boha je neustále skúšaná rôznymi okolnosťami. Ak si chce človek uchovať vieru, musí dať svojmu životu pečať posvätnosti. Pritom neberie do úvahy iba materiálne ukazovatele a hodnoty, ale necháva priestor v hojnosti aj pre skutočnosti duchovné. Pečať duchovnosti získavame prehlbovaním svojej viery a naopak, prehlbovanie viery vytvára pečať prítomnosti Boha v živote.

 

2.)          Boh skúma aj to, či vieme prijať kríž.

V živote zažijeme veľa situácií, ktoré nie sú v súlade s našimi ideálmi. Prejavuje sa to tak, že nejde všetko podľa našich predstáv. Kríže života vôbec nie sú lákavé, ale čakajú na každého z nás.

        Pri kúpe tovaru nás výrobca upozorňuje na to, že niektorý z nich sa môže vizuálne odlišovať. Taká situácia vzniká vtedy, keď sa vyrába niečo ručne, a to z prírodných materiálov. Hoci sa výrobky vizuálne odlišujú odtieňmi farieb, ich kvalitu to nemení.

        Dni nášho pozemského života môžu byť rutinné, ale môžu sa aj líšiť prítomnosťou kríža. Na kvalite života podľa viery sa to však neprejaví. Práve naopak. Život tým získava na hodnote, lebo naše kríže sa týmto blížia k svojmu originálu – ku Ježišovmu krížu.

 

3.)          Boh skúma (ne)sebeckosť nášho života.

Na výročnom stretnutí maturantov kolovali staré fotografie zo študentských čias. Účastníci stretnutia sa na nich zabávali, lebo odvtedy uplynulo už niekoľko desaťročí. Ktosi vtipne poznamenal: „Seba tu vidím a vy ostatní ste kde?“

        Boh víta nesebectvo človeka, lebo ono znamená, že ľudia okolo nás nám nie sú ľahostajní. Najviac nám imponujú práve takí ľudia, ktorí akoby zabúdali na seba a videli príležitosti poslúžiť iným.

        Ak sme v živote takýchto ľudí stretli, znamená to, že Boh nám cez nich ukázal taký príklad života, ktorý je hoden nasledovania.

       

        Športovci – účastníci LOH v Paríži – sa môžu tešiť z postelí na mieru. Ale aj tí, ktorí sa tešia z pozvania do Božieho kráľovstva, môžu mať nádej. Tá spočíva v tom, že ich miera blaženosti nebude zanedbateľná. Sám Ježiš nás upokojuje a pripomína: „Dávajte a dajú vám: mieru dobrú, natlačenú, natrasenú, vrchovatú vám dajú do lona, lebo akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.“ (Lk 6, 38)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára