piatok 6. septembra 2024

Ježišove slová

 


Sú situácie, kedy na slovách záleží. Rodičia učia svoje deti tzv. zázračné slová – ďakujem a prosím. Pripomenú, že tieto slová otvárajú ľudské srdce.

          Pre osamelého človeka má každé slovo, ktorým sa mu niekto prihovorí, cenu zlata. Nehovoriac o tom, že ľudské slovo môže búrať predsudky a stavať mosty.

          Pán Ježiš uzdravil hluchonemého človeka a pritom povedal jediné slovo: „Effeta!“ (Mk 7, 31 – 37). Pánovo slovo má veľkú silu a hodnotu.

1.)         V istých situáciách slová starostlivo vyberáme.

Napr. pri formulovaní nejakej žiadosti alebo pozdravu. Vtedy dávame pozor na každý detail.

          Pri Božom slove nemusíme byť veľmi prieberčiví. V rámci liturgie sv. omše vyjadrujeme presvedčenie, podľa ktorého stačí „iba slovo“ a naša duša bude uzdravená. Čítame a počúvame Božie slovo s takým úmyslom, že nás môže uzdraviť? Ak navštevujeme bohoslužby pravidelne, snažíme sa pripraviť si dušu tak, že pokrm Božieho slova padne na úrodnú pôdu? Je naša účasť na slávení iba akoby náhodná, trpená alebo zameraná na užitočné prijatie pokrmu spásy?

2.)   V bežnej komunikácii medzi ľuďmi nie raz počujeme: „Dávam ti slovo!“

Znamená to, že niekto sa za niečo zaručuje. Tie naše ľudské záruky bývajú nestabilné, prelietavé, ale aj Boh prehovoril a záruku svojej lásky dal vo svojom Synovi, keď povedal: „Dávam vám Slovo.“ T. j. svojho Syna, ktorý vás vykúpi a spasí. Boh nie je nemý. Boh prehovoril, lebo nám posiela Božie slovo. Ako reagoval človek na dar Slova, ktoré poslal Boh? Zbavil sa Slova za 30 strieborných (cca 60 Eur), a to v osobe zradcu Judáša. (Mt 26, 14 – 16)

          Na druhej strane píše sv. Pavol: „...všetko pokladám za stratu pre vznešenosť poznania Krista Ježiša, môjho Pána. Preň som všetko stratil a pokladám za odpadky...“ (Flp 3, 8)

          Aká je naša reakcia na slovo Boha? Vtedy je správna, ak pohne mysľou človeka, aby vykročil a pohol svojím statickým postojom viery. Nech je pre nás akcia vyššie citovaného sv. Pavla inšpiráciou!

3.)         V slovenčine existuje výraz: slovné spojenie.

Ide o spojenie niekoľkých slov. Aká bude sila evanjelia vo svete, keď tí, ktorí uverili, spoja svoje slovo s tým, ktoré zoslal Boh? Keď svoj život zladia s Božím slovom, vznikne taká symbióza, ktorá bude silná v každom protivenstve.

          V súdnej praxi existuje výraz: slovo proti slovu. Vyjadrujeme tým určitú patovú situáciu. Horšie je, keď je slovo človeka a jeho život proti Slovu, ktoré prichádza, aby nám prinieslo spásu. Výraz dnešného sveta viac a viac, žiaľ, potvrdzuje túto myšlienku deštrukcie človeka. Snažme sa obhajovať Božie slovo praxou života!

 

          V rámci rôznych stretnutí a konferencií sa používa výraz: odovzdávam slovo... Človek dokáže v spoločenstve odovzdávať slovo. Nech je nás táto situácia výzvou, aby sme ho dali aj Bohu. Boh rozpráva, aj keď mlčí! Ale keď hovorí (sv. omša), je to slávnosť, ktorá svojou vznešenosťou a obsahom sýti dušu poslucháča.

Božia dynastia

 


          Občas sa stretneme s výrazom dynastia. Ide o to, že na určitom území vládnu členovia jedného rodu, rodiny dlhší čas, dlhšiu dobu.

          V určitom slova zmysle vytvárame dynastie vtedy, keď si odovzdávame vieru. Ak je v rodine táto myšlienka živá, vzniká Ježišova dynastia, ktorá je veľkým požehnaním. Ako sa to prejavuje v praxi? Pomôžme si úryvkom evanjelia. (Lk 8, 9 – 21)

1.    Ježiš učí a okolo neho je veľký zástup.

Všetci ho počúvajú. Podstatné je, že na istý čas všetko dali bokom, všetky svoje povinnosti a okolnosti, o ktorých hovoríme, že sa  nedajú odložiť. Príklad Ježišových poslucháčov nás povzbudzuje k presvedčeniu, že chvíle strávené s Ježišom nie sú strateným časom.

2.    K Ježišovi sa chcú dostať jeho príbuzní.

Ide o jeho Matku a ďalších z rodiny. Nie je im to umožnené, lebo Ježiša obstúpil dav poslucháčov a dostať sa k nemu je nemožné.

          Tu máme príklad pokory a trpezlivosti, nie pasivity. Niekedy treba čakať na dobré veci a nebyť náhlivý, čo je črtou dnešných čias. Všetko chceme tu a teraz. Ježišovi príbuzní poslali odkaz a výzvu – Sme tu a tešíme sa na teba! Ich čakanie bolo aktívne, lebo s Ježišom komunikovali aj na diaľku. Aj keď Boh nekoná hneď podľa našich predstáv, nestraťme kontakt. Boh dá v pravý čas to, čo potrebujeme.

3.    Ježiš vyzdvihuje tých, ktorí plnia Božiu vôľu.

Hovorí o nich, že sú jeho skutočnou rodinou. Toto je nadčasová úloha. Žiť tak, ako chce Boh, a nie ako diktuje svet. Ten, ktorý sa usiluje takto žiť, má úžitok, zážitok a jeho život nikdy nebude prežitok. Úžitok ako pokrm pre hladnú dušu. Zážitok ako stimul k obdareniu a jeho život bude vždy aktuálne nasmerovaný na Božie kráľovstvo.