sobota 28. septembra 2024

Dôraz na maličkosti

 


 

        Po skončení športového zápolenia sa dostávajú k slovu tréneri. Na tlačovke hodnotia zápas každý zo svojho pohľadu. Niekedy vystihnú realitu týmito slovami: „O výsledku rozhodli maličkosti, drobnosti.“ Znamená to, že víťaz bol dôslednejší v maličkostiach, ktoré súper podcenil.

        Čo treba urobiť preto, aby sa človek dostal do Božieho kráľovstva? Nemusí konať geniálne veci kolosálneho charakteru. Stačí, ak položí dôraz na maličkosti. Sám Ježiš potvrdzuje túto myšlienku slovami: „Kto by vám dal piť čo len za pohár vody preto, že ste Kristovi, veru, hovorím vám: Nepríde o svoju odmenu.“
(Mk 9, 41) Pohár vody – to je drobnosť, no pre vyprahnutého človeka má cenu života. O akých drobnostiach hovoríme?

 

1.) Všetci vieme, aký je dôležitý rozbor krvi.

Odhalí lekárovi veľa dôležitých vecí, aby stanovil správnu diagnózu. Existuje rozbor krvi, ktorý je všeobecný, ale niekedy sa vyžaduje detailnejší, podrobnejší, ktorý ide do hĺbky a odhalí viac.

        Kresťan si má zvykať na to, že mu nestačí povrchný, všeobecný rozbor života. Je to málo, ak sa uspokojíme pri spytovaní svedomia, že sme nikoho nezabili, neokradli... Takýto dôraz je nedostatočný, lebo mu chýba hĺbka. Kresťan má ísť do zásad a do dôsledkov, ktoré z nich vyplývajú. Navonok sa môže chlácholiť tým, že všetko je v jeho živote v poriadku. Opak môže byť pravdou. Podrobnejší rozbor vo svedomí môže odhaliť také skutočnosti, ktoré môžu kresťanovi zabrániť v tom, aby vystúpil vyššie.

2.) Nájdi rozdiely

Ide o cvičenie zraku. Pred sebou máme dva obrázky, ktoré navonok vyzerajú rovnako. V skutočnosti sa však líšia, v konkrétnych bodoch, ktoré treba objaviť. Niektoré rozdiely sú očividné, iné sú detaily, pri ktorých treba zaostriť zrak.

        Nájdi rozdiely v tom, aký by bol tvoj život bez Boha a evanjelia a aký je teraz, keď sa kloníš k evanjeliu. Bolo by zlé, keby si nijaký rozdiel nevnímal. Mnohí konvertiti vedia presne špecifikovať, aký bol ich život pred a po spoznaní Boha. Máme sa snažiť, aby náš nový deň bol iný, lepší ako predchádzajúci. A môžeme si cvičiť svoj duchovný zrak, aby sme našli rozdiely. Ak nie v úspešných činoch, tak aspoň v obnovených úsiliach, ktoré nám nedovolia stagnovať.

3.) Istá rodina dokončievala rekonštrukciu bytu.

Dostali sa do stavu finále. Svojim priateľom hovorili: „Už len doladiť detaily.“ Byt je obývateľný, už len dotiahnuť tzv. maličkosti.

        Nie každému sa chce dotiahnuť veci na sto percent. Zvíťazí pohodlnosť a únava. Ľudia si povedia, že to podstatné je tu a v poriadku. Načo ešte detaily? Takto mnohí obhajujú iba základný kontakt s Bohom. Nemajú záujem urobiť viac vo veciach viery, dotiahnuť ich do dokonalosti tým, že umožnia Bohu, aby výraznejšie vstúpil do života. Na detailnejšie videnie viery treba prekonať únavu a pohodlnosť. Obraz viery tak môže byť výraznejší, hlbší, radostnejší a dôstojnejší. Mnohí ani netušia, ako môžu rozvinúť potenciál viery tak, aby užívali viac ovocia Božej milosti.

 

        O osude večnosti rozhodujú maličkosti: Pohár studenej vody. Krátke zvolanie: „Ježišu, spomeň si na mňa vo svojom kráľovstve!“ Stručné, ale obsažné zvolanie: „Bože, buď milostivý mne hriešnemu!“ V týchto drobnostiach je však veľa hĺbky. Sú výsledkom otvorenia sa duchu evanjelia, ktoré človeka pretvárajú na podobu Ježiša Krista. Za drobnými vecami sa vynára veľké dielo Božej milosti. Konajme v ich presvedčení, že všetko, čo sa koná s láskou, bude hodnotené vysoko slovami evanjelia: „Bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým!“

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára