piatok 6. septembra 2024

Božia dynastia

 


          Občas sa stretneme s výrazom dynastia. Ide o to, že na určitom území vládnu členovia jedného rodu, rodiny dlhší čas, dlhšiu dobu.

          V určitom slova zmysle vytvárame dynastie vtedy, keď si odovzdávame vieru. Ak je v rodine táto myšlienka živá, vzniká Ježišova dynastia, ktorá je veľkým požehnaním. Ako sa to prejavuje v praxi? Pomôžme si úryvkom evanjelia. (Lk 8, 9 – 21)

1.    Ježiš učí a okolo neho je veľký zástup.

Všetci ho počúvajú. Podstatné je, že na istý čas všetko dali bokom, všetky svoje povinnosti a okolnosti, o ktorých hovoríme, že sa  nedajú odložiť. Príklad Ježišových poslucháčov nás povzbudzuje k presvedčeniu, že chvíle strávené s Ježišom nie sú strateným časom.

2.    K Ježišovi sa chcú dostať jeho príbuzní.

Ide o jeho Matku a ďalších z rodiny. Nie je im to umožnené, lebo Ježiša obstúpil dav poslucháčov a dostať sa k nemu je nemožné.

          Tu máme príklad pokory a trpezlivosti, nie pasivity. Niekedy treba čakať na dobré veci a nebyť náhlivý, čo je črtou dnešných čias. Všetko chceme tu a teraz. Ježišovi príbuzní poslali odkaz a výzvu – Sme tu a tešíme sa na teba! Ich čakanie bolo aktívne, lebo s Ježišom komunikovali aj na diaľku. Aj keď Boh nekoná hneď podľa našich predstáv, nestraťme kontakt. Boh dá v pravý čas to, čo potrebujeme.

3.    Ježiš vyzdvihuje tých, ktorí plnia Božiu vôľu.

Hovorí o nich, že sú jeho skutočnou rodinou. Toto je nadčasová úloha. Žiť tak, ako chce Boh, a nie ako diktuje svet. Ten, ktorý sa usiluje takto žiť, má úžitok, zážitok a jeho život nikdy nebude prežitok. Úžitok ako pokrm pre hladnú dušu. Zážitok ako stimul k obdareniu a jeho život bude vždy aktuálne nasmerovaný na Božie kráľovstvo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára