sobota 6. augusta 2022

Hviezdy

 


         Prednedávnom som čítal v Katolíckych novinách (KN 29/2022) rozhovor s mladým gymnazistom. Študuje v Lipanoch a zatiaľ sa amatérsky zaujíma o astronómiu. Nedávno sa zúčastnil medzinárodnej súťaže s názvom Catch a star (Chyť si hviezdu). Keďže sa umiestnil vysoko, upozornil na svoj talent v tejto oblasti, aj keď sám hovorí, že ho nechce profesionálne rozvíjať. Jeho ambíciou je to, aby sa dokázal čo najlepšie zorientovať na oblohe.

         V nedeľu vyvrcholilo celonárodné stretnutie mládeže, ktoré sa konalo v Trenčíne. Mládež stojí v dnešnej dobe pred dôležitou úlohou – zorientovať sa na oblohe tohto sveta a objaviť a „chytiť si tú správnu hviezdu“. Tú hviezdu spoznať v Ježišovi Kristovi. Môžu sa pripojiť k tým velikánom, o ktorých píše List Hebrejom. Svätopisec spomína „Abraháma, ktorý bol povolaný, aby šiel na miesto, ktoré mal dostať ako dedičstvo; šiel, a ani nevedel, kam ide.“ Ďalej spomína Sáru, ktorá „dostala napriek pokročilému veku silu počať potomka, lebo verila, že je verný ten, ktorý dal prisľúbenie.“ (Hebr 11, 8 – 19)

         Títo „hľadači pravdy“ len túžili po Mesiášovi. Včerajší sviatok Premenenia Pána pripomenul troch (Peter, Jakub, Ján), ktorí sa s Mesiášom priamo stretli a komunikovali s ním. Všetci títo, ale aj iní sa na oblohe zorientovali veľmi rýchlo a našli hviezdu s najjagavejším leskom – Božieho Syna, Mesiáša. Ako ho objaviť v dnešnom svete?

1.)  Vyriešiť otázku, ktorá znie takto: Na koho sa mám obrátiť?

Z kontextu vyplýva, že pýtajúci sa prežíva nejaký problém. Hľadá spravodlivosť. Domáha sa pravdy a vypočutia. Využil už viaceré možnosti, ale s negatívnym výsledkom. Plný smútku a sklamania konštatuje: „Ani neviem, na koho sa mám obrátiť.“ V takejto situácii sa ocitla kanaánska žena, ktorá sa stretla s Ježišom a kričala za ním, aby jej uzdravil dcéru. (Mt 15, 21 – 28) Určite aj ona vyčerpala všetky možnosti, ktoré doteraz zlyhali. Nakoniec sa rozhodla pre Ježiša. Prekonala rozpor, ktorý panoval medzi jej národom a Židmi.

         Predpokladom vyriešenia otázky: Na koho sa mám obrátiť?, je vlastné obrátenie. Ten, kto sa rozhodne pre obrátenie, určite veľmi rýchlo zistí, že Ježiš je ten, na ktorého sa treba obrátiť. Niekedy treba prekonať rozpor medzi pýchou a pokorným vyznaním hriechov. Vtedy človek zažije obrátenie a zistí, že jedine Ježiš je hodný toho, aby sme sa na neho obrátili.

2.)  Vyriešiť otázku: „Kam sa uchýliť?“

Človek, ktorý rieši túto dilemu, hľadá také miesto, kde by našiel pokoj, odpočinok a ochranu pred nejakou zlobou. Pýta sa ju človek, ktorý už vystriedal rôzne miesta, o ktorých si myslel, že mu prinesú úľavu. S výsledkom však nebol spokojný. Konkrétny návod ukazuje Ježiš z Nazareta. Evanjelium hovorí, že: „...vystúpil sám na vrch modliť sa. Zvečerilo sa a on tam bol sám.“ (Mt 14, 22 – 36)

         Je paradoxné, že Ježiš sa uchýlil na púšť, aby sa tam modlil. Urobil to za tmy. Ide o také podmienky, ktoré dnešnému človeku veľmi nevyhovujú. Málokto chodí na púšť a už vôbec nie potme, kým ostatní spia. Tým chcel naznačiť, že máme dobre využiť čas. Kým iní ho „prespia“, nájdu sa aj takí, ktorí bedlia a komunikujú s Bohom. Najväčší komfort prežíva človek vtedy, keď sa modlí a rozpráva sa s Bohom. Koľkí premrhajú možnosti na zblíženie sa s Ježišom! Odmietnu jeho ponuku na stretnutie v sviatostnom fóre, alebo aj mimo neho.

         Dnes je dôležité, aby sme ako veriaci boli citliví a vnímaví na možnosti bdieť s Pánom a toto stretnutie považovať za vrcholný moment života.

3.)  Vyriešiť otázku: „Kedy je čas kontaktovať Boha?“

Túto oblasť poznáme veľmi dobre. Treba nám dnes komunikovať s rôznymi odborníkmi a špecialistami na rôzne oblasti života. Domáhame sa stretnutia s nimi, snažíme sa s nimi skontaktovať (niekedy márne) a kladieme im otázky: „Kedy? O ktorej hodine?“

         O aktuálnosti tohto problému sa presvedčil aj Šimon Peter. Rozhodol sa, že bude kráčať k Ježišovi po mori. Keď sa začal topiť, zakričal o pomoc: „Pane, zachráň ma!“ (Mt 14, 22 – 36)

         V pravý čas spoznal, že sa topí. Jediné, čo mu pomôže, je Ježišov zákrok.

         Sú ľudia, ktorí nezbadajú, že sa potápajú. Nielen v bežných ťažkostiach života, ale priamo v existenčných. Vykročili na háklivú pôdu života, ktorá ich chce pohltiť. Ani nevnímajú, že bez Božieho zásahu si pomôcť nedokážu. Svet je plný tých, ktorí sa topia. Sú ľudia, ktorí im podávajú pomocnú ruku. Priamo, prakticky, alebo sa za nich modlia. Ktovie, koľkým ľuďom môžeme poďakovať za to, že sme sa v živote nepotopili, nedostali sa na úplné dno ľudskej biedy a slabosti. Veriaci človek má zachytiť signály, ktoré mu hovoria, že sa toto s ním deje. Má včas vykročiť oproti Ježišovi a požiadať: „Pane, zachráň ma!“ Skúmajme, či sa netopíme svojím štýlom života, ktorý vytesňuje Ježiša mimo rámec života. Urobme kroky potrebné na to, aby nás mohla uchopiť Ježišova silná ruka. Nie je to hanba, ale vec našej spásy.

         Niektorí mladí ľudia sa zaujímajú o hviezdy. Sú to hviezdy, ľudské idoly, ktoré pravidelne hasnú, a znova zasvietia, a opäť hasnú, až kým úplne nezhasnú. Treba hľadať hviezdu, ktorá má trvalý lesk. Jej lesk je viditeľný v tomto, ale najmä vo večnosti. Viera v Ježiša, ktorý je touto hviezdou, je najväčšou ozdobou človeka v každej dobe. Túto hviezdu si treba chytiť, udržať si ju a žiť z nej počas celého pozemského putovania. Ona nám iste posvieti na cestu do Božieho kráľovstva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára