streda 8. mája 2024

Zostaňte!

 


        Platí pravidlo, podľa ktorého sa má skupina v teréne pridržiavať svojho vodcu. Platí to v horách, v náročných podmienkach. Platí to počas veľkých pútí, počas turistických akcií – teda všade tam, kde ľudia nepoznajú prostredie, v ktorom sa majú pohybovať.

        Pán Ježiš sa prihovára učeníkom skôr, ako odíde k Otcovi: „Zostaňte v mojej láske.“ (Jn 15,9)  Akoby chcel povedať: „Zostaňte so mnou, nevzďaľujte sa odo mňa. Zostať v tomto prípade neznamená zastať. Zostať s Ježišom znamená nasledovať ho a stále kráčať v jeho šľapajach.

1.)     Sv. písmo ukazuje aj na takých, ktorí chceli mať 100%-tnú istotu. Apoštoli preto vraveli: „Pane, nevieme, kam ideš.“ (Jn 14, 5)

Ježiš je pre nás tajomstvom. Niekedy sa pýtame: „Čo je tajomstvom tvojho úspechu? Je Kristus prítomný v tvojom živote, aj keď si taký vyrovnaný, obetavý? Je Kristus prítomný aj v situácii, keď dokážeš byť zásadový a znášaš aj nepriazeň osudu?“

Pán Ježiš, hoci je tajomstvom, pre ľudí nemusí byť tabu.

2.)    Iní ľudia sú akoby nekritickí v odvahe Ježiša nasledovať. Hovoria mu: „Pôjdem za tebou všade, kam pôjdeš!“ (Lk 9, 57)

Takto odvážne naznačujú, že on sa stal pre nich normou. Normou, ktorá sa prejavuje najprv vo svedomí, a potom aj v skutkoch. Je paradoxné, že aj človek, ktorý patril Bohu, sa môže ľahkovážne dostať pod vplyv takých, ktorí ho stiahnu na dno. Pod vplyv takých, ktorí žijú iba pre dnešok, ktorí sa neštítia nijakého podvodu pri dosahovaní svojich cieľov.

Idú za nimi „kamkoľvek pôjdu za zatratením“ miesto toho, aby išli za Kristom, ktorý pôjde pred nimi, „kamkoľvek“, aby ich získal pre večný život.

 

3.)    Tí, ktorí zostávajú pri Ježišovi, sa presvedčili, že iné možnosti do úvahy neprichádzajú, že sa ani len priblížiť nedajú. Vyjadrujú to slovami: „Pane, a ku komu by sme išli?“ (Jn 6, 68)

To sú slová tých, ktorí už našli definitívne riešenie a kardinálnu otázku svojho života majú vyriešenú. Ježiš má v ich živote exkluzívne miesto. Také miesto nájdeme napr. v prírode. Ide o také miesto, z ktorého je výhľad na všetky strany.

Ten, kto uveril, má výhľad na všetko okolo a dokáže to správne vyhodnocovať. Tak zisťuje, čo je užitočné pre dušu a čo je škodlivé. Kto má zabezpečený takýto výhľad, má vyhliadku
do budúcna, že bude spasený.

 

Božie slovo nás upozorňuje na to, aby sme si vyhliadli vodcu a zostali pri ňom. Pozemskí vodcovia držia svojich priaznivcov najmä za cenu odmien a výhod. Ježiš drží verných pri sebe za cenu lásky, ktorá je najvyššou hodnotou.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára