sobota 5. októbra 2019

O viere


Pred niekoľkými dňami zomrel veľký umelec, spevák, Karel Gott. Predstavoval ojedinelý a nevídaný talent vo svojej profesii. Od okamihu jeho smrti odzneli rôzne komentáre, názory, postrehy na jeho dielo a na jeho život. Okrem iného, som si zapamätal aj takúto charakteristiku: "Zomrel človek, ktorý rozvinul svoj talent na maximum.“ Kto môže povedať, že sa mu to v živote podarilo? Mnohí svoj talent zanedbali, zakopali. A to nie iba umelecký.
         Evanjelium nám prináša myšlienku o viere. Lk 17, 5 – 10 Apoštoli prišli za Ježišom s presvedčením, že ich viera je nedostatočná. Preto žiadali: „Daj nám väčšiu vieru!“ Ježiš sa hneď ujíma tejto myšlienky a hovorí: „Keby ste mali vieru...“ Viera je naším najväčším talentom a darom, ktorý sme dostali do vienka. Dokázali sme ho rozvinúť na maximum? Kto môže povedať, že sa mu to podarilo? Kto môže konštatovať, že vo viere dosiahol vrchol? Upozorňuje nás na to sv. Pavol, ktorý píše Timotejovi: „...pripomínam ti, aby si roznecoval Boží dar...“ 2Tim 1, 6
         Prečo tak vieru veľmi zdôrazňujeme? Čo od nej očakávame?

1.     Určite nie to, čo Ježiš vo svojej reči trochu nadniesol. Spomenul, že keby sme mali trochu viery a povedali moruši – stromu – aby sa preniesol aj s koreňmi a zasadil priamo v mori, tak by to urobil.
Je isté, že na takéto účely vieru nechceme použiť. Radšej nech sa splnia iné Ježišove slová: „Tvoja viera ťa uzdravila.“ Čo by sme dali za zdravý pohľad na život? Čo by sme dali za to, keby sme mali zdravé postoje a názory? Ani sa nedá spočítať, koľkokrát povieme: „veď je to choré...“ Týmto výrokom narážame na to, čo vidíme okolo seba. Myslíme tým chaos, neporiadok, zvrhlosť, brutalitu, podvod a nemorálnosť všade okolo nás.
Viera dokáže uzdraviť človeka v jeho jadre, v duši a poučí nás, aby sme najprv hľadali vo všetkom Božie kráľovstvo a ostatné sa nám pridá. „Chorá doba“ a „chorí ľudia“, ktorí sa v nej zrodili, nič tak nepotrebujú, ako terapiu vierou. V tom momente by ozdravela naša spoločnosť, lebo by sa uzdravili jednotlivci, ktorí by sa odhodlali žiť v duchu Ježišových myšlienok.

2.     Ďalší odkaz viery tkvie v slovách Pána Ježiša: „Neboj sa, len ver!“ Tieto slová adresoval nejakej osobe, aby sa učila dôverovať Božiemu konaniu aj napriek tomu, že verejná mienka bola iná. Nie je jednoduché uveriť Bohu, ak svet spochybňuje všetko, čo Boh učí. Nie je jednoduché držať sa Božích zásad, ak svet zmetie zo stola, skritizuje, zosmiešni, alebo označí za prekonané, banálne alebo trúfalé všetko, čo súvisí s Ježišovou blahozvesťou.
Držiac sa Božích zásad, pripadáme si niekedy ako vyvrheli neschopní a odmietajúci sa prispôsobiť „trendu“ voľného života bez zábran. Ježiš sa nám prihovára práve vtedy: „Neboj sa, len ver!“ Alebo v situáciách, kedy pociťujeme dramatickosť alebo trýzeň, dobre nám padnú upokojujúce slová: „Neboj sa, len ver!“ Keď vidíme okolo seba nespravodlivosť, podlosť, výsmech zo statočnosti života, určite budeme počuť Ježišove slová: „Neboj sa, len ver!“
Nám všetkým, ktorí sme tu zhromaždení, vzhľadom na všetky životné situácie, ktorými prechádzame, Boh necháva tento odkaz: „Neboj sa, len ver!“

3.     Kedysi som videl na námestí okresného mesta príslušníkov istej sekty. Na stolíku mali množstvo literatúry a okoloidúcim podávali letáky a bulletíny. Zachytil som aj útržky z rozhovorov. Prihovárali sa okoloidúcim slovami: „Poďte k nám, naša viera je pre každého!“ Aké je to lacné! My, veriaci, tento výrok predlžujeme. Nehovoríme, že naša viera je pre každého, ale zdôrazňujeme, že naša viera je pre každého, kto sa otvorí pre Ježiša Krista. História hovorí, že viera zasiahla prenasledovateľa Šavla, pohanského stotníka sa ženu – Sýroféničanku, dosiahla skeptikov – Tomáša i Natanaela, dotkla sa aj rezignujúcich emauzských učeníkov.
Viera si nájde cestu k človeku a osloví každého, kto sa aspoň trochu usiluje o dobroprajnosť, obetavosť, úctivosť. Každého, kto pestuje pokoru a štedrosť. Viera sa zvykne zachytiť na týchto postoch a umožňuje jednotlivcom vidieť viac do hĺbky a vidieť nekonečný vzor v Ježišovi Kristovi. My sme uverili preto, lebo sme sa presvedčili, že pravá viera je aj pre nás. Hoci nie sme ideálni a zďaleka sme neprehĺbili všetky svoje talenty, napriek tomu môžeme povedať, že sme objavili Ježiša Krista. O tento vrchol života nás neoberie ani smrť. Práve naopak, za ňou sa nám naskytne možnosť v plnosti vidieť toho, ktorý je Láskou samou a ktorý jediný nám môže dať milosť, aby sme dar viery doviedli
do dokonalosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára