sobota 16. marca 2024

Miera vo všetkom

 


        Nie raz stretneme počas života človeka, ktorého slová sa odkláňajú od reality. V lepšom prípade reagujeme slovami: „Preháňa!“ Vzápätí doplníme: „To, čo vraví, nemôže byť pravda!“ Sú ľudia, ktorí radi nadnášajú, preháňajú a vedú dialóg do extrému. Takým ľuďom by sme adresovali slová: „Všetko musí byť robené s mierou.“

        Pán Ježiš pripravuje svojich učeníkov na to, že jeho hodina sa blíži: „Veď práve pre túto hodinu som prišiel.“ (Jn 12, 20 – 33) A na inom mieste hovorí ešte jasnejšie: „Syn človeka musí mnoho trpieť, starší, veľkňazi a zákonníci ho zavrhnú, zabijú ho...“ Apoštolom sa to určite nepáčilo. Možno si aj povedali: „Ale to už určite preháňa!“ Nedokázali pochopiť to, že Ježiš nepreháňa, ale približuje neúprosnú, ale potrebnú realitu vykúpenia. My už dnes chápeme, že nenadnášal, ale vykonal Otcovu vôľu, aby nás s ním zmieril. Miera vykúpenia bola v Ježišovej obeti dokonalá. Položme si otázku, či poznáme my v živote optimálnu mieru všetkého.

1.) Všetko s mierou

Ide o staré asketické heslo. Ak dokážeme užívať pozemské dobrá s mierou, tak potom môžeme užívať Božie dary bez miery. Sústreďme sa na pár výrazov, ktoré nás k dobrej miere privedú:

a)   Zmierni!

Zmierni svoje pozemské ambície a túžby po vlastnení tohto sveta! Veľmi rýchlo spľasnú, ak nepočítaš s Bohom vo svojom živote. Môžeš sa dočkať trpkého sklamania, podľa ktorého nie my budeme vlastniť svet, ale on si urobí otrokov z nás.

b)   Zjemni!

Zjemni príkrosť slov a skutkov. Odstráň zo života vyhrážky, agresivitu, násilie i vulgárne prejavy. Viac sa zaujímaj o kultúru evanjelia. Zjemni, aby si bol silnejší, keď to budeš potrebovať.

c)    Zrieď!

Zrieď v duši prepukajúci hnev. Zrieď ho, kým nezovrie a neotrávi úplne teba alebo iných. Eucharistia a modlitba riedia zlobu a hnev tak, aby nezostali ani stopové prvky. Pohár zloby treba vyliať z duše a prijímať iba z kalicha eucharistického.

2.) Miera ohrozenia

Dnes sme mimoriadne citliví na ohrozenie akéhokoľvek druhu. Ľuďom sa zle žije v pásme ohrozenia života (vojny, konflikty). Zle sa im žije v prostredí, ktoré označujeme ako toxické. Toxické, čo sa týka vzťahov, ale aj životného prostredia. Mieru fyzického ohrozenia dokážeme určiť dnes prostredníctvom mnohých vedeckých ukazovateľov. Málokto však skúma mieru ohrozenia spásy, a to vplyvom hriešneho životného štýlu. Ak dokážeme skúmať ohrozenie fyzického života, skúmajme rovnako mieru ohrozenia spásy: Žijem taký život, ktorý ma k spáse privedie? Povzbuďme sa príkladom márnotratného syna, ktorému sa štýl života pri sviniach veľmi rýchlo prestal páčiť.

3.) Miera poškodenia či deformácie viery

Často počúvame o zemetrasení. Nedávno také bolo na Slovensku. Ľudia ušli, domy zostali poškodené. Na prvý pohľad len nejaká trhlina, ale odborníci konštatovali, že domy treba zbúrať, lebo ohrozujú život svojich obyvateľov. Deformovaná a poškodená viera je nebezpečná. Ohrozuje nielen samotného jednotlivca, ale aj iných. Praskliny vo viere, ak sa nesanujú, tak sa rozširujú a menia všetko na trosky. A niekedy sa musí stavba viery postaviť nanovo. S primeranými základmi. Pôstne obdobie je časom skúmania vlastnej viery – jej zdravia, kondície, životaschopnosti a hlavne – či zodpovedá ideálu Kristovho evanjelia.

 

        Naša pôstna snaha má byť upriamená na schopnosť nájsť správnu mieru. Ak ju chceme nájsť, zamerajme sa na Ježiša Krista. Jeho „miera na všetko“  je známa približne 2000 rokov a znie takto: „Milovať budeš Boha i blížneho. A to nie hocijako – ale zo všetkých našich síl, ktorými disponujeme. Toto je naša méta, ideál, ktorý sv. Pavol definuje takto: „Ale jedno robím, zabúdam na to, čo je za mnou, a uháňam za tým, čo je predo mnou. Bežím k cieľu, za víťaznou cenou Božieho povolania zhora v Kristovi Ježišovi.“ (Flp 3, 13 – 14)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára