streda 28. augusta 2024

Srdce

 


        V r. 2023 dokončili 1. slovenský mrakodrap-Eurovea Tower. Stojí v Bratislave. Meria 168 metrov a nachádza sa v ňom 46 poschodí. V televízii o ňom vysielali dokument. S kamerou vošli do ešte rozostavanej budovy a povedali: „Nachádzame sa v srdci celého objektu.“

V súčasnosti lekárska veda aj s pomocou techniky pokročila. Dnes si dovolia vojsť s kamerou do srdca človeka. Možno majú aj tí lekári zvláštny pocit, keď si uvedomia, že sú v srdci iného človeka.

Je dôležité, aby človek niekedy vstúpil do svojho vlastného srdca. Prečo? Pán Ježiš hovorí, že človeka poškvrňuje to, čo vychádza zo srdca: „...zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy, cudzoložstvá, chamtivosť...“ (Mk 7, 21 – 23)

Prečo je dôležité, aby sme sa zamerali na svoje srdce?

1.)   Gesto

Dnes žijeme v dobe, v ktorej sú v móde veľké až ostentatívne gestá. Paradoxne, nemusia nič znamenať.

        Futbalista domáceho mužstva strelil gól. Desaťtisíce fanúšikov sa dostalo do vytrženia. Hráč sa rozbehol smerom k tribúne. Spojil prsty oboch rúk, vytvoril z nich srdce a ukázal ho fanúšikom. Táto symbolika dostala dav do ešte väčšej extázy. Hráč chcel takto vyznať, aké veľké srdce má pre fanúšikov. Po čase ho vystriedali. Neuniesol to. Kopol do plastovej stoličky pri odchode z ihriska. To srdce tam   už nebilo...

        Dobré nastavenie srdca nespočíva vo veľkých gestách, ktoré sa míňajú účinku, ale v tom, že s ľahkosťou konáme drobné diela.

2.)  Nastavenie srdca

Ako každé ráno otec si sadol do auta, aby porozvážal rodinu za povinnosťami. Hneď zbadal, že tu niečo nesedí.  Výška sedadla. Dorastajúci syn sa už totiž oboznamoval s interiérom auta a sedadlo si nastavil podľa seba, nevrátil ho do pôvodnej polohy.

        Srdce veriaceho človeka má byť nastavené v duchu evanjelia, ktoré má veriaci často počúvať. Toto nastavenie treba neustále aktualizovať, tzn. srdcu sa treba venovať. AK to človek nerobí, jeho srdce nastaví svet – a to podľa svojho. Dotyčný to možno ani nezbadá. Srdce človeka má byť stále pod Božím dohľadom.

 

3.)  Dedičstvo

Na úrade notára sa otvorili dvere. Pojednávanie sa skončilo. Drobné skupiny účastníkov sa vyrojili na chodbu. Niektorí hneď odchádzali domov, iní ešte živo prejednávali výsledky dedičského konania. Zazneli aj takéto uznanlivé hlasy: „Rozdelili to múdro, mali srdce.“

        Niekedy je situácia taká, že po materiálnej stránke nieto čo dediť z rôznych dôvodov. Ale jedno možno dediť stále – srdce! Rodičia a príbuzní odovzdávajú srdce, spôsob života, zmýšľanie a hodnotový systém. Toto dedíme chtiac-nechtiac aj bez oficiálneho dedičského konania.

 

        Srdce je vždy „v kurze“. Nikdy nebude devalvovať. V ňom je princíp nášho života. Máme žiť tak, aby mali v tomto svete čo odovzdať a iní čo dediť-srdce.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára