sobota 24. júla 2021

Odrobiny

Kedysi odsúdili istého človeka na dlhé roky väzenia.  Spreneveril veľké peniaze. Keď sa pýtali na motívy jeho konania odpovedal:"Nechcel som odrobiny. Mal som záujem o poriadné sústo". Tým naznačil, že život priemerného Slováka s priemerným platom ho nebavil. Chcel viac. Bežný život v systéme:"od výplaty po výplatu" ho  prestal zaujímať.

    Evanjelium hovorí, že po Ježišovom zázračnom rozmnožení chleba, naplnili ešte dvanásť košov. Z odrobín sa stal životodarný pokrm./Jn 6,1-15/. Židia odrobiny neodmietli ani v minulosti. Počas putovania púšťou im Boh poslal mannu. /Ex 16,14-15/. Na povrchu púšte sa ukázalo niečo drobné, zrnité, čo Izraeliti doteraz nepoznali. Boli to akési odrobiny, ktorými sa však živili dlhý čas. Aj tu platí, že odrobinami nepohrdli, najmä preto, lebo zistili, že tento pokrm ich udrží pri živote. V súvislosti s odrobinami nám môžu napadnúť niektoré dôležité pojmy.

    1.,Podrobiť sa. Celý život sa učíme podrobiť sa Božej jednoduchosti, ktorá však skrýva veľa duchovného bohatstva. Betlehemskí pastieri objavili v prostote jaskyne jednoduché dieťa, ktoré sa narodilo v biednych pomeroch. Mnohí, ktorí neskoršie chceli Ježiša nasledovať, sa dozvedeli, že on "nemá, kde hlavu skloniť". A zasa pri inej príležitosti sám Ježiš blahoslaví svojho Otca za to, že:"skryl tieto veci pred múdrymi a obozretnými a zjavil ich maličkým". Nehovoriac o tom, že vždy, keď prekračujeme prach kostola, zbadáme na oltári jednoduchosť v podobe kúska bielej hostie. Vo všetkých týchto prípadoch nás zaujme Božia jednoduchosť, ktorá však obsahuje nesmierne bohatstvo potrebné ku spáse. Vždy, keď vstúpime do supermarketu, upúta nás honosnosť, trblietanie, dostatok, ktoré priam kričia na človeka a vyžadujú si pozornosť zmyslov. Keď sa stretávame s Pánom v jeho bohatej jednoduchosti, naša duša cíti, že Boh nás k sebe volá nehlučným spôsobom. Kým rôzne podniky si platia dizajnérov a manažérov, aby dokázali zaujaťa kontaktovať zákazníka, Boh to nepotrebuje. Jeho volanie v sile bohatej jednoduchosti je aj tak neodolateľné.

    2.,Odrobiť si. Nie raz počujeme z úst človeka vetu:"Ja som si to musel poctivo odrobiť". Chce tým povedať, že to nemal ľahké v živote, alebo v nejakom konkrétnom zamestnaní. Musel vynaložiť veľa síl, aby sa vypracoval na nejaké miesto. Pred niekoľkými dňami som čítal zaujímavý výrok. Jeho autorom je horolezec a horský vodca. Znie takto:"Lezenie, ktoré mi spôsobuje námahu a bolesť, ma v živote nesmierne obohacuje". Všetci si potrebujeme "odrobiť" svoju cestu k sláve vo večnosti.Máme skúsenosti, podľa ktorých, neexistuje život bez námahy, utrpenia a kríža. Keby sme len dokázali pochopiť, ako nás to obohacuje?! Ľuské utrpenie je kráľovskou cestou na vrchol. Ježiš je ten, ktorý nás nenecháva samotných, ale vystupuje s nami. 

    3.,Kto si všíma  odrobiny? Najmä tí, ktorí sú poriadkumilovní. Chcú mať čistý stôl, preto omrviny odstránia. A potom tí, ktorí sa potrebujú nasýtiť a aj odrobiny sú pre nich vítaným pokrmom. Práve toto spôsobujú "odrobiny" Božieho slova. Niekedy jedno slovo, veta, či myšlienka, spôsobí obrátenie človeka. Božie slovo im očistí dušu a nasýti vyprahnuté srdce. Všetci poriadkumilovní a duchovne hladujúci nájdu v Božom slove to, čo ich privedie k obráteniu. Na sviatok sv. Márie Magdalény sa číta evenjelium, v ktorom sa dočítame o tom, ako M.Magdaléna hľadá Ježiša, lebo zistí, že hrob je prázdny./Jn 20,1-18/. Ježiš ju oslovil vlastným menom a ona sa "obrátila a zvolala Rabbuni-Učiteľ"/. Boh  volá  ľudí po mene. Mnohí sa na to zvolanie obrátia, a uvidia v Ježišovi Učiteľa, ktorý ich volá na cestu evanjelia. Úlomky Božieho slova stačia na to, aby sa človek obrátil a žil. 

    V evanjeliu odznela otázka, ktorá apoštolov znepokojila:"Kde nakúpime toľko chleba, aby sa títo najedli?". Ak Ježiš nasýtil niekoľkotisícový zástup z piatich chlebov a dvoch rýb, tak potom nepochybujme, že môže aj dnes nasýtiť  hladujúcich, unavených, sklamaných a vyprahnutých tak, aby pookriali a objavili pravú nádej v Kristovi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára