sobota 3. augusta 2024

Láska znesie dotyky (mladomanželom)

 


        V týchto letných mesiacoch sa môžeme v televízii stretnúť s reklamou na osviežujúci nápoj, ktorý je vhodný na horúce dni. Obsahom reklamy o. i. je aj slogan: Láska znesie dotyky.

        Toto platí pre všetky kategórie života človeka. Týka sa to vzťahov medzi snúbencami, medzi mladými manželmi, manželmi v zrelom veku, ale aj vo vzťahu rodičia a deti, ale i opačne.

        Dotyky nás sprevádzajú celý život. Sú charakteristické a potrebné pre každodenný život. Ktoré sú tie najdôležitejšie?

 

1,) Dotyk Božej milosti

Boh sa dotýka každého, lebo Boh je Láska. Pán Ježiš sa dotýkal ľudí vo svojej dobe. Niektorých aj fyzicky, napríklad keď uzdravoval. Viac sa ale dotýkal svojím slovom, ktorým uzdravoval takisto.

Táto tendencia je dôležitá aj pre dnešnú dobu, aby sme všetci mali v úmysle umožniť Božej milosti, aby sa nás dotýkala.

Najúčinnejšie sa to prejavuje pri slávení eucharistie a pri prijímaní ostatných sviatostí. Sviatosti sú hlavným zdrojom dotykov Božej milosti.

 

2. Dotyk spoločenstva

Celý život prežijeme v určitom spoločenstve. Nie každé je ideálne, ale pre život ho potrebujeme. Potrebujeme s niekým komunikovať, potrebujeme odovzdávať a prijímať. Táto prax je možná len v spoločenstve. Na túto situáciu je príznačný výraz – zázemie. Potrebujeme zázemie materiálne, odborné, ale azda najviac ľudské a duchovné.

Láska potrebuje takéto zázemie, aby sa mohla rozvíjať a aby mohla prenikať do skutkov každodenného života.

Všetkým začínajúcim manželom prajeme, aby takéto zázemie našli.

 

3.) Dotyk vzájomnosti

Novomanželia si sľubujú vzájomnú lásku a vernosť. To, čo by ich malo charakterizovať, je schopnosť byť oporou. V stavebníctve poznáme výraz oporný múr. Existujú takéto múry, ktoré majú stáročie.  Na prvý pohľad nejavia znaky narušenia. Oporný múr musí veľa zniesť, veľa prijímať. Ak nie, už nemôže mať titul oporný.

Človek potrebuje druhého, aby mu bol oporou. Dnes treba veľa zniesť, dnes treba absorbovať veľa otrasov, veľa prijímať a ustáť rôzne životné situácie. Nikto to tak nedokáže, ako najbližší človek. Každý potrebuje nejaký oporný bod v ľudskom spoločenstve.

Novomanželom prajeme, aby spĺňali kritériá oporného bodu jeden pre druhého.

 

Láska znesie dotyky. No nie hocijaké. Nie také, ktoré ničia a rúcajú, lebo sú aj také. Láska favorizuje dotyky prajnosti, obetavosti, čistoty a vzájomného znášania všetkých pozemských osudov.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára