sobota 5. októbra 2024

O manželstve

 


        Občas počujeme takýto výrok: „Naše cesty sa rozišli.“ Vzápätí však môžeme počuť opačný: „Znovu sme našli spoločnú reč.“ Takéto a podobné výroky sa objavujú v rôznych oblastiach spoločenského života – napr. v politike, v práci, ale i v rodine.

        Existuje ustanovizeň, ktorá tieto protichodné tendencie dôstojne zastrešuje. Je to sviatosť manželstva. Najmä v jej atmosfére zažívajú ľudia neustále rozchody a návraty. Ak nie fyzicky, tak aspoň po stránke názorovej. Ak sa manželia argumentačne rozídu, nemajú rezignovať, ale hľadať cestu opätovného zjednotenia. Robia tak preto, lebo majú pred sebou vyššie ciele – zachovať celistvosť manželstva a rodiny. Ktoré okolnosti hrajú v ich prospech?

1.)Dôvera

Väčšina z nás má okolo seba ľudí, o ktorých hovoríme, že sú dôveryhodní. Možno ich počas života veľa nestretneme, ale ak áno, môžeme s nimi viesť dôverné rozhovory. Všetkým ľuďom okolo seba nepovieme to, čo im. Takúto dôveru si treba zaslúžiť a ona býva odskúšaná praxou života. Pre manželov je najdôveryhodnejší Boh. Nikomu nepovieme to, čo jemu. Zároveň od nikoho nedostaneme toľko dobra, ako od neho. V ľudskej rovine by si mali byť manželia navzájom najdôveryhodnejšími ľuďmi. Spolu majú hľadať cestu, riešenia a podnety. Zvlášť v súčasnej dobe je nevyhnutné posilniť dôveryhodnosť našej komunikácie s Bohom a medzi nami navzájom.

2.)Premiéra

Tento výraz dávame do súvislosti najmä s určitým umeleckým dielom. Ide o niečo, čo sa odohrá prvýkrát. Hoci je to slávnosť, no v jednej udalosti vzniká mix očakávania, strachu, stresu, napätia, atď. Netýka sa to však iba divadla, ale problematika zasahuje do rôznych oblastí.

        Hybnou silou v živote manželov je láska. Tá môže mať denne podobu premiéry, hoci tá býva bežne iba jedna. Nie nadarmo sa nám Božie slovo prihovára takto: „Nehrešte! Slnko nech nezapadá nad vaším hnevom a nenechávajte miesto diablovi.“ (Ef 4, 26 – 27) Takto sa má po akomkoľvek konflikte „zregenerovať“ čnosť lásky a manželia začínajú odznova. Každý deň vzniká nová možnosť na to, aby láska medzi nimi zažila novú premiéru. Aj tu platí, že premiéra je umeleckým dielom, t. j. dielom Božej milosti a spolupráce muža a ženy, ktorí si sľúbili vernosť. Takto môže byť láska denne silnejšia a pripravenejšia reagovať na nové výzvy života.

3.)Vyvierať

Na turistických mapách Katastra obce Spišské Bystré nájdeme výraz Vyvieračka. Už samotný názov nám hovorí, že ide o lokalitu, v ktorej vyviera potok, ktorý tečie cez obec. Aj čnosť lásky má svoju nezameniteľnú „vyvieračku“. Je ňou Boh. Božia láska je akoby šitá na mieru pre manželský život. Tam má svoje veľké uplatnenie a realizáciu. Boh je láska. (1Jn 4, 8) Boh má mať svoju realizáciu v manželskom živote. Odmietnutím Boha „vyvieračka“ milostí pre manželov vysychá. Veľa vecí v manželstve vyrieši návrat k Bohu, lebo Boh je prameňom všetkého dobra. Už starozákonný prorok Malachiáš sa prihovára: „...obráťte sa ku mne a obrátim sa k vám...“ (Mal 3, 7)

 

        Lásku netreba hľadať iba v jej toku, ale najmä tam, kde ona vyviera. Eucharistický stôl a stôl Božieho slova je vrcholným zdrojom lásky. Málokto má k nemu taký prístup a vzťah ako manželia, ktorí si v jeho blízkosti vyslúžili sviatosť manželstva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára