štvrtok 28. júla 2022

Riziko sietí

 Fenoménom súčasnej doby sú sociálne siete. Ľudia prostredníctvom nich pravidelne komunikujú. Majú však aj svoje úskalia a riziká, na ktoré nás kompetentní upozorňujú. 

    V evanjeliu je často reč o sieťach. Isteže nie sociálnych. Ale o takých-rybárskych. Používali ich aj prví apoštoli-rybári. Aj tie sú však rizikové. Akým spôsobom? Pán Ježiš hovorí podobenstvo o sieti/Mt 13,47-53/. V prvej fáze musí byť sieť ponorená do morských hlbín. Bez toho si nedokážeme rybolov predstaviť. Sieť musí padnúť do hlbiny. Ide o riziko. Nevieme, čo sa tam s ňou deje. Rybárom zmizne z očí. O to viac musí byť dobre pripravená a kvalitná t.j.odolná a pevná. Toto riziko sa musí podstúpiť, lebo inak by nebolo pokrmu. V ďalšej fáze sa sieť vytiahne na loď. Môže byť úplne vyťažená. Riziko vzniká vtedy, ak by sme všetky ryby považovali za vhodné a jedlé. Chtiac-nechtiac ich musíme vytriediť, aj s tým rizikom, že bude veľa odpadu. Ďalšia fáza manipulácie so sieťou vzniká vtedy, keď rybári vhodný t.j. vytriedený materiál presypú do nádob na ďalšiu úpravu. Riziko vzniká preto, lebo ľudia sa môžu pýtať, či to bude stačiť..Budeme mať dostatok? 

Život vo viere v Ježiša je rizikom. Boh nás ponára do hlbín nepoznaného, triedi naše záujmy a priority a praje si, aby sme sa nevhodných zbavili. Napokon chce, aby sme mu dôverovali v tom, že ten jeho pokrm je najvýdatnejší a že niekedy aj optimické minimum môže znamenať veľkú hostinu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára