sobota 17. septembra 2022

Daj prednosť!

Denne vznikajú na našich cestách zložité dopravné situácie. Žiaľ, niektoré sa končia tragicky. Každý, kto vedie motorové vozidlo, ale aj chodci musia počítať s hustotou premávky, agresivitou niektorých účastníkov a s rýchlosťou, ktorá je stále viac a viac dominujúcim faktorom na cestách. Základom sú predpisy, ktoré treba dodržiavať. Pri vyšetrovaní mnohých nehôd sa uvádza ako príčina toto: nedal prednosť! Táto myšlienka dominuje nielen na cestách, ale aj v živote, pretože sa neustále učíme dať prednosť tým správnym veciam a činnostiam. Nie vždy sa nám to darí.

    Veľmi vážne nás na to upozorňuje Pán Ježiš v evanjeliu. Hovorí:"Nijaký sluha nemôže slúžiť dvom pánom...Nemôžete slúžiť aj Bohu aj mamone" /Lk 16, 13/. Akoby nám chcel povedať:daj prednosť! /niekomu pred niekým a niečomu pred niečim a niekomu pred niečim/. Ak nedáme v živote prednosť správnym hodnotám, môže to spôsobiť nehodu a problémy na celý život. Ako to vyzerá v praxi?

1.,Možnosť vybrať si cestu, ktorú diktuje svet alebo cestu povolania. Pred nedávnom som čítal článok o mladom mužovi, ktorý má 25 rokov a nedávno sa stal kňazom. V minulosti sa mu otvárala možnosť veľkej kariéry, lebo bol talentovaným futbalistom. V mládežnických kategóriach reprezentoval Slovensko a čakalo sa, že prerazí do svetového futbalu. Nestalo sa to. Keď dosahoval vek dospelého futbalistu, už toľko nehrával. Od trénerov dostával menej a menej príležitostí. Od detstva bol výchovou vedený k Bohu, ku Kristovi. Vraví, že vtedy sa zamyslel nad tým, čo mu Boh chce povedať tým, že sa mu futbalová kariéra vzďaľuje, že už nedostáva toľko príležitostí ako kedysi. Dospel k rozhodnutiu, že jeho cesta je iná. Ak mu svet nedoprial príležitosť, aby sa presadil, je tu Boh, ktorý mu necháva dostatok príležitostí, aby sa presadil ako služobník evanjelia. Svet si vyberá a niektorých necháva smutných a bez zmyslu života. Boh si vyberá tiež, ale nikoho nenecháva bez poznania správnej cesty k večnosti. On načŕtne svoju cestu a ponúka ľuďom, aby zvážili či sa po nej vydajú. Rozdiely medzi cestou sveta a cestou svätou t.j. Kristovou, sú očividné.

    2.,Daj prednosť čistote života. Včera odznela v správach reportáž o tom, ako je priehrada Ružín zaprataná rôznymi nečistotami a neporiadkom, ktorý voda naplavuje z neďalekých osád. Dnes už málokto sa chce púšťať do čistenia lokality. Všetci hovoria, že je to potrebné, ale finančne veľmi náročné. A tak špina a neporiadok zostávajú a kopia sa. Nielen špina vonkajšia, ale aj vnútorná je problémom človeka. Zbavovanie sa tej vnútornej nie je záležitosťou finančnou a už vôbec nie kompetenčným zápasom, komu to patrí a kto je za to zodpovedný. Je to otázka chcenia jednotlivca. Niekomu vyhovuje tráviť život uprostred rôznych nezriadeností a zvykne si na to. Iní venujú maximum úsilia, aby sa priebežne  na duši očisťovali. Znova je tu výzva-daj prednosť! Ježiš prináša ideál čistého života a praje si sme patrili k tým, ktorí priebežne očisťujú svoj život.   Prostredníctvom takéhoto života sa evanjelium rýchlejšie a účinnejšie udomácňuje v ľudských dušiach a šíri ďalej.

    3.,Uprednostniť vyššie riešenie. Pred niekoľkými dňami zomrela v požehnanom veku kráľovná Alžbeta II. Sledoval som dokumentárny film, ktorý porovnával život dvoch Alžbiet. Alžbety I.,ktorá žila pred 400 rokmi a tej súčasnej. Poukázali na niekoľko takmer zhodných situácií, v ktorých sa obe panovníčky ocitli. Konštatovali napr., že obe nie raz konali a a rozhodovali sa ako panovníčky a nie ako členky určitej pokrvnej rodiny. Uprednostnili v živote panovnícky rozmer, lebo tak si to vyžadovala situácia. Je to veľká vec, keď niekto dokáže uprednostniť vyšší princíp svojho konania. Napríklad princíp evanjelia pred sebectvom, mamonou alebo možnosťou konať nespravodlivo a protizákonne. Takéto rozhodnutie sa nerodí ľahko, ale Boh môže dať silu, aby sme si zvolili to, čo je osožnejšie, čo je potrebnejšie pre dosiahnutie dobrej veci. Každý má možnosť, aspoň niekedy, rozhodnúť sa "panovnícky" alebo podľa zásad egoizmu.Panovnícky spôsob, v zmysle panovania Božieho kráľovstva, Boh oceňuje veľmi vysoko.

    Na cestách nám pomáhajú dopravné značky, ktoré nás o.i. upozozorňujú na to, aby sme dali prednosť. V bežnom živote máme na to svedomie. Svedomie je jeden z najvzácnejších darov od Boha. Počúvajme, čo nám hovorí. Nájdime odvahu rozhodnúť sa podľa jeho pokynov, ak je to svedomie formované Božou milosťou. Tak sa vyhneme rozmanitéme zlu a nehodám. Pri úvahe komu dať prednosť, rozhodnime sa pre to, čo nám odporúča evanjelium, lebo ono je cestou spásy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára