sobota 25. februára 2023

DIABLOVO POKÚŠANIE

 


 

            Nedávno sa konala v mestskej knižnici výstava s názvom: Bohovia minulosti. Bola istou pripomienkou na staré časy našich predkov, ktorí uctievali pohanské božstvá. Názov výstavy mi vnukol myšlienku, podľa ktorej v súčasnej dobe akoby pohanskí bôžikovia prežívali svoju renesanciu. Ľudia sa štýlom života vracajú tam, kde jestvuje kult dávnych bôžikov. Paradoxne, dnes, keď už poznáme pravého Boha vďaka misii sv. Cyrila a Metoda, sa obzeráme späť. Ľudí láka život bez Krista a jeho posolstva. Platí tu výrok zo Sv. písma: „Dnes, keď počujete jeho hlas, nezatvrdzujte svoje srdcia.“ (Hebr 3, 15)

            Diabol si stále hľadá cestu k človeku. Našiel si ju aj k samotnému Ježišovi.
 (Mt 4, 1 – 11) Aké úskoky používa vo vzťahu k ľuďom súčasnej doby?

 

1.)  Usiluje sa o to, aby sme sa nezastavovali, ale bezhlavo sa rútili životom.

Bezhlavo, bez myšlienky, bez sebareflexie, bez svedomia. Bezhlavo, t. j. bez Hlavy, bez Ježiša Krista. Zničujúce, horúčkovité tempo je charakteristické pre dnešnú dobu. Nedávno sa skončili MS v lyžiarskych disciplínach. Lyžiari dosahujú miestami až extrémnu rýchlosť. Najmä v zjazdových disciplínach sa rútia šialenou rýchlosťou dolu svahom. Jeden z nich, ktorý sa nedostal na stupeň víťazov, konštatoval: „Bol som príliš pomalý.“ Na ilustráciu, od víťaza ho delili zlomky jednej sekundy...

            Diabol nám chce dnes povedať: „Ste veľmi pomalí. Ste pomalí a strácate, lebo sa venujete modlitbe, sv. omši, spytovaniu svedomia a konáte rôzne obety v prospech človeka. Strácate čas tým, že ho veľa investujete do starosti o chorých, bezbranných, a nemáte čas pre seba, na svoje výkony, ktoré môžete dosiahnuť pod mojím vedením. Rôznymi „spomaľovačmi“ strácate čas a ste pomalí.“ Táto diablova taktika je žiaľ, dnes veľmi účinná.

 

2.)  Diabol nás chce dnes presvedčiť o tom, že je stratou času počúvať Boha a komunikovať s ním.

V čase covidovej pandémie mnohí ľudia pracovali online. Takto fungovali rôzni manažéri, učitelia, technici a iní. Aj študenti museli na tejto báze sledovať vyučovanie a iní ľudia rôzne prednášky. Módnym sa stalo heslo: Vypni ho! Bolo namierené na lektora, prednášateľa, pedagóga, atď. Vypni ho a nepočúvaj ho, rob si svoje! Rob to, na čo máš chuť a on nech si rozpráva svoje! Viacerí takto vypli aj Boží hlas vo svojom svedomí. Covidový čas ale aj obdobie predtým v mnohých srdciach diabol umlčal Pánov hlas. Mnohí ľudia stratili súdnosť a duchovnú hĺbku života.

      Potrebujeme sa vrátiť k tomu, o čom hovorí svätopisec: „Budem počúvať, čo povie Pán, Boh; on ohlási pokoj svojmu ľudu a svojim svätým a tým, čo sa k nemu obracajú úprimne.“ (Ž 85, 9) Cenou počúvania Pánovho hlasu je teda pokoj, a to nielen ten vo večnosti, ale aj teraz, v duši. Tu ide o nenahraditeľnú výhru primeranú dnešnej dobe.

 

3.)  Diabol nás chce presvedčiť o tom, že Bohom stanovený poriadok je zastaraný, prežitý a nedostatočný.

Predstavme si situáciu, podľa ktorej máme k dispozícii brožúrku s odchodmi a príchodmi všetkých vlakových spojení. Ide o praktickú vec, ale čo keď je brožúra niekoľkoročná? Keď je brožúra niekoľkoročná, darmo má skvelý obal, keď už nie je aktuálna. Je zastaraná. Ide o taktiku diabla zavrhnúť Boží poriadok, lebo vraj už nie je aktuálny a ponúknuť tzv. nový, v žiariacom prebale. Automaticky sa stane pastvou pre zmysly a bestsellerom, čo sa týka záujmu ľudí. To, čo ponúka diabol, nikdy nemôže byť nové, iba staré. Iba Bohom stanovený poriadok môže byť nový. To len my starneme, nielen fyzicky, keď hľadáme iné pravdy ako Božie. Myslíme si, že objavíme niečo nové. Poriadok bez Božích právd je už odsúdený na deštrukciu a stiahne mnohých so sebou, najmä takých, ktorí mu slepo dôverovali. Nedokážeme ani posúdiť, akú výhodu majú tí, ktorí považujú Desatoro a evanjelium Ježiša Krista za neprekonateľný život, ktorému zostanú verní až do smrti.

     

            Život v štýle nostalgie za starými bohmi je návratom do bludných a bezútešných čias. Napriek tomu je volanie diabla prijať ich veľmi silné. Naše hriechy sú našimi bohmi minulosti. Nevracajme sa k nim! Obráťme sa k nim chrbtom a opovrhnime nimi! Dôvod je v tom, že nám zažiaril Kristus, ktorý trpel, zomrel na kríži, ale slávne vstal z mŕtvych a zostáva Bohom naveky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára