piatok 7. júna 2024

/Z/ladenie

Počas pozemského života zameriavame pozornosť na určitých ľudí. Máme na to rôzne dôvody. Ide napr. o našu rodinu, priateľov, kolegov, susedov atď. Existujú rôzne stupne nášho postoja voči nim. Niekedy povieme: získali si našu pozornosť. Urobili určité gesto, skutok, ktorý sa na javí ako pozoruhodný, preto tá pozornosť. Lenže pozornosť sa môže stratiť a zamerať sa inde. Môže však nastúpiť ďalší krok. Ten nazývame sympatia. Niekto si získal naše sympatie. Ide o dôležitý krok, ale ten má rovnako prchavý charakter. Sympatia dnes je, zajtra byť nemusí. A tak musí nastať ďalší krok. Ten spočíva vo vyjadrení: získal si moje srdce. Tento moment predstavuje vrchol. Nemôžeme chcieť viac ako keď niekto získa srdce iného človeka. Ako sa to dá docieliť a tento stav udržať vo vzťahu k sviatostnému manželstvu?

    1.,Permanentné úsilie o súlad. Predstavme si situáciu s orchestrom. Každý hudobník  si musí dokázať naladiť  vlastný hudobný nástroj a potom sa zladiť s celým orchestrom. To sa deje neustále. Zladenie je dôležité preto, aby hudobné dielo odznelo majstrovsky.

    Aby Božie dielo sviatostného manželstva vyznelo vierohodne a malo potrebnú hlbku, musia sa ľudia zladiť. Súlad duší a myslí sa musí neustále aktualizovať. Táto činnosť je nepretržitá a nepozná prestávku či odstávku.

    2.,Súlad s Bohom. Ak hovoríme o sviatostnom manželstve, nemôžeme obísť miesto Boha v konkrétnom vzťahu. Ľudia majú byť tak blízko Boha, ako sa len dá. Ako príklad nám môžu poslúžiť apoštoli. Tri roky  chodili s Ježišom takmer denne. Počuli ho nie na diaľku, ale zblízka. 

    Boha treba počúvať a komunikovať s ním zblízka. Na diaľku sa kontakt rozplýva a stráca na potrebnej kvalite. Čím sme bližšie k Bohu, tým je pre nás  jeho reč  jasnejšia a presvedčivejšia. Pánov hlas nenahradí nijaká imitácia. Imitácia pravých hodnôt nikoho nespasí. Iba originálne, rýdze Božie slovo nás povedie správnou cestou.

    3.,Schopnosť prehodnocovať a vyhodnocovať. Je to dôležité pre akúkoľvek činnosť a ľudské dielo. Základom týchto výrazov je slovo hodnota. Je na mieste sa pýtať, či náš život obsahuje túžbu po hodnotách. Na prvom miesto treba spomenúť obetu. V manželstve má mať prvok obety výnimočné miesto. Ak chýba zmysel pre obetu, potom je život prázdny. Iba obeta dáva istotu plnosti života. Prázdny život bez obety nemá patričný základ a je odsúdený na neistotu. Obetavosť poskytuje stabilitu a dáva manželstvu skvelé výhliadky. 

    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára