sobota 21. augusta 2021

Sila Slova

Počas života sme mnohokrát čítali alebo počúvali súvislý text. Niektoré z textov do dnes považujeme za majstrovské diela. Sú hlboké svojim významom, ale môžu byť aj také, že sa nimi nasýtia zmysly. Preto im dávame prívlastok-múdry, ľubozvučný a okulahodiaci. Aj bežné ľudské slovo dokáže naplniť človeka na istý čas.

    Ako je to s Božím slovom? Vyčerpávajúcu odpoveď nám ponúka Šimon Peter. Hovorí Ježišovi:"Pane, a ku komu by sme išli? Ty máš slová večného života" /Jn 6,69/. Peter nehovorí o tom, žeby Pánovo slovo bolo ľubozvučné, či oku lahodiace. Možno že má aj takúto charakteristiku. Podstatné však je,  že pohýna ľudí, aby nasledovali Ježiša. Ako sa to prejavuje, keď niektorí z jeho učeníkov odišli od neho a konštatovali:"Tvrdá je to reč! Kto to môže počúvať?!"/Jn 6,60/? 

    1.,Včera večer v správach RTVS nás oboznámili s tým, ako sa pripravuje Šaštín-mesto a Šaštín- farnosť na návštevu pápeža Františka. Okrem iného ma zaujala správa, podľa ktorej istý umelec renovuje sochu Panny Márie.  Pred časom na ňu spadol strom a časť sochy sa rozpadla na malé kúsky. Umelec veľmi pracne zliepa kúsky mozaiky a vystužuje ich kúskami železa, aby znova držala pohromade. Socha sa nachádza vonku, v blízkosti chrámu. 

  Niekedy  máme pocit, že sa nám život  rozpadáva. Že sa mení na črepiny, ktoré nikto nechce a ktoré každému prekážajú. Ak prijmeme Božie slovo do svojho života, dočkáme sa zázraku. Božie slovo pozbiera naše črepiny, kúsky prehier, sklamaní a pomýlení a premení ich na Božie umelecké dielo. Toto nedokáže nikto, iba Boh svojim Slovom. Ak sme trpezliví, zistíme, že Boh nás postupne znovamodeluje a dotvára nás do podoby primeranej spáse. 

    2.,Evanjelium hovorí, že niektorí z Ježišových učeníkov šomrali. Nepáčilo sa im, čo Ježiš rozpráva a odmietli ho. Ľudia reptali a šomrali odjakživa. Platí to aj dnes. Ľudia obyčajne šomrú na svoju dobu. Sv. Augustín hovorí:"A nájdeš ľudí, ktorí repcú na svoje časy, lebo že časy našich predkov boli dobré. A keby sa mohli vrátiť do čias svojich predkov, nereptali by aj tam? Minulé časy, o ktorých si myslíš, že boli dobré, boli dobré iba preto, že už nie sú tvoje" /Liturgia hodín IV,s.93/. Zároveň dodáva, že všetky generácie, všetci ľudia" nosia v sebe niečo z Adama" a preto repcú. 

    My, však ,zažívame nové časy. Spoznali sme nového Adama-Ježiša Krista. Božie slovo spôsobuje, že je v nás stále viac a viac z Ježiša. Starého Adama odmietame a túžime po novom. Keď si zvykneme iba reptať a šomrať, budeme sa javiť ako potomkovia starého Adama. Ale, ak si osvojíme Ježišovu nádej večnosti, staneme sa reprezentatmi Ježiša, ktorý priniesol absolútnu novosť života. 

    3., Viacerí sme mali možnosť počúvať úryvky zo zasadania rôznych komisií, či samotného parlamentu. Človek, ktorí diskusiu viedol, občas niekomu slovo vzal. A to preto, lebo hovoril dlho, či od veci. Povedal:beriem vám slovo!. No inému ho zasa udelil. Povedal:"Máte slovo!". 

    Svet je veľmi rád, keď môže Cirkvi zobrať slovo. Teší sa, ak má možnosť ju umlčať. Má pôžitok, ak sa jej slovo neutralizuje a spochybňuje. Svet by bol najradšej, keby Cirkev bola bez slov a bez hlasu. No je tu Pán, ktorý ju živý svojim Slovom a hovorí:"Máš Slovo!". Svet jej slovo berie, ale Boh ho jej dáva. A nie hocijaké!. Cirkev nezostane bez Slova. Čím viac sa svet usiluje Cirkev pozbaviť slova, tým viac, priam zázračne, ju počuť pri hlásaní Slova. Cirkev musí byť plodná na Božie slovo, lebo je to slovo spásy. Nezabudnime otvárať zmysly, no najmä srdce, aby v nás padlo na úrodnú pôdu. 

    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára