štvrtok 5. augusta 2021

Skala

 Istá rodina si kúpila dom. Nebol nový, mal zopár rokov, ale rekonštrukcia potrebná nebola. Asi po roku sa rozhodli, že si pri dome urobia záhradku na zeleninu. Keď začali kopať, narazili na kameň. Nič iné, iba kameň. Trvalo dosť dlho, kým sa cezeň dostali. Vtedy ktosi z rodiny konštatoval:"Tam, kde je kameň, tam nevyrastie nič. Tam, kde je kameň, nemôže existovať život!". Toto vyjadrenie vychádzalo viac z bezmocnosti, ako zo skutočnosti. Kameň pokorili a záhradka zarodila.

    Sväté Písmo hovorí, že Mojžiš bol postavený pred ťažkú úlohu. Boh mu nariadil, aby udrel po skale a vytryskne prúd vody /Nm 20,1-13/. Nikto by nechcel byť v koži židovského vodcu! Kto by kedy uveril, že skala dá vodu?! Je to proti ľudskej skúsenosti, že treba udrieť na skalu na správnom mieste a hneď vytryskne životodarná tekutina. Mnohí Židia si možno vtedy významne klepali prstom po čele a ukazovali na Mojžiša, že sa pomiatol. Aj napriek ľudskej skúsenosti, ktorá hovorí, že tam, kde je kameň, nemôže byť život, aj napriek tomu Mojžiš splnil Pánovu výzvu. Bez pochybností nebol ani on, lebo na skalu udrel dvakrát. Pre istotu, čo sa Bohu nepáčilo. Boh chce niekedy vidieť takú vieru, ktorá je porovnateľná s vierou, podľa ktorej je aj v kameni život.

    Aj Božie slovo evanjelia hovorí o skale, ktorá dáva život. Peter-on je tou Skalou, ktorá má byť základom Cirkvi /Mt 16, 13-23/. Nejde o hocijakú skalu zo židovskej púšte. Ide o Skalu, ktorá produkuje prúdy Božej milosti. Vidno to z Pánových slov:"...čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi". Pánova Skala je plná vody. Každý pápež, ktorý nastúpil na stolec, túto pravdu potvrdil.

    Aj z tvrdosti života vytryskujú pramene milosti. Možno, najmä z nej. Z tvrdosti kríža sa rodí Božia priazeň. Zo životného osudu, ktorý je ako kremeň, sa rodia Božie veci. Ľudské srdce je niekedy tvrdšie ako kameň. Práve preto čítame v spisoch Balduina Canterburského toto nádherné vyznanie:"Odstráň zo mňa, Pane, srdce kamenné, odstráň srdce stvrdnuté, odstráň srdce neobrezané. Daj mi nové srdce, srdce z mäsa, srdce čisté! Ty, ktorý očisťuješ srdce a čisté srdce miluješ, zmocni sa môjho srdca a bývaj v ňom, udržuj ho a naplňaj..." /Liturgia hodín IV. s.34/.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára