štvrtok 28. októbra 2021

Slovo do manželstva

 


         Prednedávnom vysielala televízia krátky šot, ktorý sa zaoberal prípravou pilotov. Kdesi na Slovensku zostrojili simulátor, t. j. stroj, v ktorom sa pilot cíti tak, akoby bol v lietadle. V kabíne si môže simulovať rôzne situácie, ktoré ho môžu stretnúť počas letu. A tak môže letieť napr. v búrke, v snehu, vo vetre alebo si môže naprogramovať oblačnosť rôzneho stupňa. Skúša si, ako sa má správať v tom-ktorom počasí. V simulátore precvičuje štart, ale aj pristávanie. Učí sa manévrovať v rôznych neoptimálnych situáciách, ktoré môžu počas letu nastať. Táto činnosť je užitočná pre každého pilota, nielen pre začiatočníka.

         Keby tak existoval simulátor, ktorý by vlastnili začínajúci manželia! Mohli by nasimulovať všetky dramatické situácie, ktoré sa v manželstve skôr či neskôr dostavia. Môžu mať podobu oblačnosti v zamračených tvárach alebo uplakaných daždivých očí, neprajností pripomínajúce vietor, ale aj slnka, radostného pristátia v atmosfére odpúšťania. V skutočnosti však takýto stroj neexistuje a ani aj nebude. To, na čo sa spoliehajú manželia žijúci v sviatostnom živote sú: Božia prozreteľnosť a pomoc.

1.)             Pred niekoľkými dňami som sa oboznámil s výrazom, ktorý sa používa v oblasti psychológie. Je to slovo „flow“. Môžeme ho preložiť ako: „situáciu človeka, ktorý je ponorený, pohrúžený do nejakej činnosti, a to takej, ktorá mu môže priniesť nielen pôžitok, ale aj úžitok“. Pre manželov je „flow“ ponorením sa do atmosféry Božej milosti. Tá sa získava najmä pri návšteve kostola, čo sa týka účasti na sv. omši, vo sviatostiach a v modlitbe. Manželia, ktorí sú celý život v tejto atmosfére milosti ponorení, sa stávajú svedectvom viery v tomto svete.

Nový omšový misál, ktorý nadobudne platnosť od nového kalendárneho roka, obsahuje niekoľko formúl zakončenia sv. omše. Napr.: „Choďte v pokoji!“ alebo: „Choďte v mene Božom! Alebo: „Choďte v pokoji a oslavujte Pána svojím životom!“. Toto zvolanie možno s radosťou odporúčať a aplikovať na situáciu novomanželom. Odporúča sa im, aby pohrúžení do Božieho tajomstva oslavovali celý život Všemohúceho Boha pred oltárom ktorého si sľubovali vernosť a lásku.

2.)             Situácia „flow“ je vtedy prospešná pre človeka, ak sa deje na rozhraní rutiny a novej výzvy. V jednom bode sa stretávajú dve zložky – skúsenostná, prežitá a nová, ešte nezmapovaná. Žiadne manželstvo sa nevyhne rutine, no v rutine je mnoho prežitého, čo nie je na zahodenie, ale zároveň manželia hľadajú nové výzvy, horizonty, priority. Tie sú primerané veku, telesnej i duševnej kondícii a konkrétnej situácii.

Na toto miesto našej úvahy môžeme aplikovať biblický príbeh Marty a Márie. (Lk 10, 38 – 42) Jedna obsluhovala a druhá počúvala Pána Ježiša. Na rozhraní rutiny a novej výzvy sa v manželstve očakáva toto: slúžiť, obetovať sa pre blížneho, ale nezanedbať komunikáciu s Bohom. Nenechať sa pohltiť čímkoľvek pozemským ako Marta na úkor miesta pri Bohu. Keď sa manželia dostanú na rozhranie rutiny a novej výzvy, Boh im ukáže obnovený cieľ, cestu k nemu a aj dostatok síl na absolvovanie tejto cesty.

3.)             „Flow“ môže obsahovať aj negatívny prvok. Ten spočíva v tom, že sa manželia nechávajú unášať falošnými predstavami a odstredivými silami. Môže sa to prejaviť aj takým spôsobom, že sa z ich života vytratí pojem reality.

V bežnej komunikácii občas použijeme výraz: „nechal som sa uniesť“. Znamená to, že sme nespracovali svoje emócie a že sme v niektorej činnosti zašli do extrému. Namiesto toho treba uvažovať o tom, či dokážem niesť zodpovednosť. Človek, ktorý sa často necháva niečím uniesť, obyčajne neunesie zodpovednosť za to, čo mu Boh zveril. Zisťujeme, aká je dôležitá čnosť miernosti v užívaní dobier tohto sveta. Človek, ktorý ju pestuje, dokáže byť zodpovedný nielen za veci materiálne, ale aj za atmosféru v rodine. Niesť zodpovednosť znamená prijať navždy osudy svojich blízkych a ich život. Zodpovedný človek nie je ľahostajný a ani prieberčivý vo vzťahu ku svojim najbližším. To, čo prijal ako posvätné pred Bohom, si chce zachovať po celý život.

Manželia na začiatku svojej cesty nevedia nič o svojom budúcom živote. Môžu však počítať s Bohom, ktorý je večný. On počíta s nimi. Nepočíta ich len matematicky, ale neustále im bude preukazovať svoju prajnosť ak sa budú k nemu vinúť vo všetkých životných situáciách.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára