sobota 27. marca 2021

Ježišov vstup do Jeruzalema

 

         Silným fenoménom pre každého Američana je Yellowstonský národný park. Vnikol koncom 19. storočia. Evidujeme v ňom tzv. geotermálny bod. Ide o ojedinelý úkaz. Uprostred treskúcej zimy vyviera na určitom mieste zo zeme gejzír horúcej lávy. Vytvára pri tom rôzne útvary. Kombinácia mrazu a horúcej lávy je nevšedný prírodný úkaz.

         Kvetná nedeľa nás vovádza do Veľkého týždňa a je pre každého veriaceho veľkým tajomstvom. Spočíva v tom, že do mrazu života, ktorý ešte nepoznal Mesiáša, vstupuje horúca láva milosti v podobe Učiteľa z Nazareta. Je to on, ktorý prináša vykúpenie. Toto tajomné stretnutie hriešneho a mrazivého sveta s teplom Božej vykupiteľskej lásky nám poodhaľuje niektoré javy súčasného sveta. Ktoré sú to?

1.)                        Dnešný svet je zbulvarizovaný.
Základom tohto slova je bulvár. Mnohým z nás taký dôverne známy. Dokonca viac ako Sv. písmo. Sme svedkami javu, podľa ktorého všetko, čo je seriózne a hodnotné, je sprevádzané bulvárom. Čokoľvek si chceme prečítať alebo pozrieť, hneď je nám ponúkaný bulvárny príspevok. Je to falošný pokrm. Podobá sa to situácii, v ktorej si chceme vychutnať nejaký výhľad v prírode, ale do oka nám vojde smietka a z výhľadu už nemáme taký pôžitok. Čisté oko požaduje čisté prostredie. Len tak môžeme mať zmyslový pôžitok a hlavne hlboký a duchovný úžitok. Zmysly očisťované pokáním majú zatúžiť nie po bulvárnych projektoch, ktoré sú síce lákavé, ale plytké. Majú zatúžiť po čistých, nepoškvrnených líniách Sv. písma. Ním sa naše oko čistí a zároveň sa cezeň naša duša sýti pravým hodnotným pokrmom. Takýto pohľad z výšky Božieho slova je užitočnejší ako pohľad z plytčiny bulváru.

 

2.)                        Dnešný svet je zbyrokratizovaný.
Spoločnosť síce hovorí, že proti byrokracii koná, ale bežný človek má pocit, že sa do nej ešte viac zamotáva. Pavučina byrokracie býva nepríjemná.
Pred niekoľkými dňami sme v správach verejnoprávnej televízie počuli, že sa vytvorila tzv. „cesta pacienta“. O čo ide? Cesta pacienta je vlastne manuál, ktorý presne definuje človeku chorému na COVID 19, ako sa má zorientovať v spleti zákazov, odporúčaní a výstrah. Dnes sa treba v džungli virtuálneho sveta preklikávať a dúfať, že budeme mať šťastie pri domáhaní sa svojho cieľa: niekde sa prihlásiť a dúfať, že budeme prijatí vážne a s úctou, lebo ak nie sme prijímaní s úctou, tak tu ide len o byrokraciu. Tá môže byť oficiálna (formuláre, tlačivá, čakacie lehoty) alebo neoficiálna (odmietavý postoj).

Utrpenie Pána Ježiša nám pripomína, že cesta alebo púť človeka zo stavu „hriešnik“ k statusu „kajúcnik“ nemá byť byrokratizovaná. Táto línia má „svietiť“ „online“. Má byť zreteľná a vyznačená tak, ako je zreteľný a vyznačený pohľad na Ježišov kríž a na jeho umučenie. Trasa „hriešnik – kajúcnik“ má mať výrazné miesto v živote tých, ktorí uverili v Krista.

3.)                        Dnešný svet je zradikalizovaný.
Základom tohto slova je „radikál“. Za radikála sa považuje človek, ktorý hľadá rýchle, krajné a žiaľ aj devastačné riešenia. Prejavuje sa tým, že vstáva od stola dialógu a chopí sa zbrane. V Markových pašiách čítame o komsi, kto pri Ježišovom zatknutí vytiahol meč a odťal ucho sluhovi veľkňaza. Pán Ježiš odmieta takéto zradikalizované postoje.

Ten, kto vedie dialóg s Bohom, chopenie sa zbrane nie je preňho správnym riešením. Podľa Ježišových myšlienok je legitímna iba jedna forma radikálneho konania. Súvisí s odmietnutím hriechu. Hriešne návyky nemáme odkladať a archivovať v zákutiach svojej duše, ale radikálne sa ich máme zbaviť. Môžeme to prirovnať k známej situácii zo života. Z času na čas sa potrebujeme zbaviť starých a nepoužívaných vecí. Niektorí to riešia tak, že ich len presunú do inej skrine. Iní ale zoberú plastové vrece a všetko nepotrebné vyhodia. Takýto postoj voči hriechu je správny a len taký nám prinesie úľavu a harmóniu v duši.

 

         Napriek všetkým týmto javom gejzír lávy Pánovej milosti vytryskol pred 2000 rokmi aj pre dnešok. Teplo Pánovej milosti budú cítiť ľudia do konca čias. Ani mrazivé okolnosti tendencií života bez Boha túto lávu neuhasia. Snažme sa byť za každých okolností dôstojnými reprezentantmi tohto Ježišovho víťazstva nad hriechom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára