utorok 23. marca 2021

Džungľa versus civilizácia.

 Mnohí sme, nie raz, videli film Misia/1986/. Film má skvelé herecké obsadenie a nádhernú Morriconeho hudbu. Získal rôzne ocenenia. Prináša pútavý príbeh o jezuitskej misii v Južnej Amerike. Na pozadí príbehu sa ukazujú mocenské ambície Španielska a Portugalska. Pápež posiela svojho legáta, aby situáciu prešetril a rozhodol. Kardinál je nadšený atmosférou v misii. Je uchvátený,tým, keď vidí, aké majú domorodci talenty a ako presvedčivo prijali evanjelium. Napriek tomu rozhoduje tak, že jezuiti majú odísť a domorodci sa majú vrátiť naspäť do džungle, kde sa stanú ľahkou korisťou otrokárov. I rehoľníci i domorodci sa vzoprú a volia radšej smrť, ako návrat do džungle.

            V evanjeliu u sv. Jána čítame Ježišove slová:“...ja hovorím svetu to, čo som počul od neho/Otca/“ /Jn 8,26/. Boh hovorí. To je podstatné. Svet má možnosť počuť Božie slovo. Ježiš je sprostredkovateľ Otcových myšlienok. Bez nich by bol svet prázdny a hluchý. Koho sa dotkla civilizácia evanjelia, ten už nevolí návrat do džungle. Džungľa je svet blúdenia, nástrah a nebezpečenstva. Kto by sa chcel tam vrátiť, keď už spoznal život v slobode Božích detí?! Skúsili to Izraeliti, keď sa im putovanie z otroctva zdalo únavné. Sťažovali sa Mojžišovi:“ Prečo ste nás vyviedli z Egypta? Aby sme umreli na púšti? Niet chleba, niet vody! A tento biedny pokrm sa nám už protiví“/ Nm 21,4-9/.

            Boh nás volá k slobode. On nás vyviedol z džungle hriechu. Urobil to vtedy, keď za nás na kríži vylial svoju krv. Nebanujme za jarmom hriechu, keď sme nadobudli výhody Božieho kráľovstva. Ak sa vrátime svojim životom do džungle hriechu, staneme sa korisťou Zlého. Ak zostaneme s Kristom, on nás ochráni pred zlom a dožičí nám slasti civilzácie lásky.













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára