streda 23. júna 2021

Niet nad jednoduchosť

Otec viedol syna, ešte žiačika, z futbalového zápasu. Chlapec mal na sebe oblečenie futbalistu a na nohách žiariace kopačky. Na malého chlapca prvotriedna výstroj. Chlapec však cestou fňukal. Neustále zdôrazňoval to, čo nedokázal pochopiť-ako je možné, že ich porazili rovesníci, ktorí ani neboli registrovaní v klube a na nohách mali iba obyčajné botasky...? Materiály, ktoré sa dnes používajú vo vrcholovom futbale, čo sa týka obutia, sú priam z kozmických zdrojov... Ešte to však neznamená, že tomu budú primerané aj výsledky...

    Všimnime si niekoľko situácií zo Svätého Písma, ktoré potvrdzujú, že to, čo je jednoduché, môže byť pred Bohom a svetom účinnejšie, ako to, čo sa na prvý pohľad javí ako reprezentatívne. 

    1.,V Knihe Sudcov sa nachádza text, ktorý prináša správu o tom, ako Gedeon porazil Madiánčanov /Sdc 6, 33-7,8, 16-22/. Zvláštne na tom je, ich porazil iba s tristo mužmi a ešte zvláštnejšie je, že namiesto prvotriednej výzbroje mali v rukách krčahy, fakle a poľnice. 

    2.,Na inom mieste sa píše o tom, ako Samuel vkročil do domu Izaiho, aby spomedzi jeho synov pomazal jedného za kráľa Izraela / 1 Sam 16, 1-13/. Keď Samuel zbadal prvého-Eliaba, povedal si, že on je tým vyvoleným. Ale Pán mu naznačil niečo iné. Povedal mu:" Nehľaď na jeho tvár ani na výšku postavy, toho som si nevybral". Boh má svoje kritéria. 

    3.,Nezabudnime ani na mladého Dávida, ktorý bojoval s robustným Filištíncom Goliášom /1 Sam 17, 1-10 .32. 38-51/. Saul chcel Dávidovi nanútiť jeho dokonalú výzbroj aby aspoň trocha pripomínal bojovníka. Dávid sa však cítil v brnení neprirodzene a cudzo. Vrátil sa k tomu, na čo bol zvyknutý. Vzal si do ruky palicu, z potoka vytiahol päť hladkých kameňov a ešte k tomu pridal prak. Takto "vyzbrojený" vykročil za víťazstvom. 

    Víťazstvo nemusí spočívať vo využití super technológií. Diabol nimi disponuje a používa lákadlá každej doby. Dokonalosť, účinnosť a víťazstvo spočíva niekedy v akoby naivnej a čistej jednoduchosti. Boh "obúva" svojich do "botasiek", aby naznačil, že on je ten jediný, ktorý dopriava víťazstvo a nie dielo človeka, ktoré sa vynáša do nebies. Presvedčil sa o tom aj ďalší veľduch Cirkvi sv. Pavol. Z rozhovoru s Pánom si odniesol ponaučenie:"Stačí ti moja milosť, lebo sila sa dokonale prejavuje v slabosti /2 Kor 12,9/. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára