sobota 5. júna 2021

Hra na skrývačku

Ako deti sme sa často hrávali na skrývačku. Celé letné prázdniny sme túto hru zvládali bez omrzenia. Nie som si istý, či to dnešné deti praktizujú, skôr asi majú sofistikovanejšie kratochvíle. Aj dospelí hrajú túto hru. Schovávajú sa niekedy pred zodpovednosťou a pred povinnosťou. Našťastie nie všetci. Už prvý človek sa  túto taktiku naučil hneď, ako neposlúchol Boha. Pochopil, že chybil a myslel si, že sa pred Bohom môže schovať/Gn 3,9-15/. Je celkom prirodzené, že mu Boh položil otázku:"Kde si?". Boh hľadá človeka. On sa pred človekom neschoval. Neurobil to ani vo chvíli umučenia na Kalvárii. Dobrou správou je, že aj človek hľadá Boha, hoci  ten sa vôbec neschováva. Keď raz Ježiš učil, ktosi mu oznámil:"Vonku ťa hľadá tvoja matka, tvoji bratia a tvoje sestry"/Mk 3, 34-35/. Človek je tvor, ktorý ma hľadanie v génoch. Kedy hľadá najčastejšie?

    1.,Vtedy, keď niečo stratil. Najťažšie sa hľadá stratená rovnováha v živote. Znovanadobúda sa tak, že sa človek zbavuje závislostí. Čím viac ich odstraňuje, tým viac získava jeho vnútro rovnováhu, názor váhu a svedectvo rozvahu a účinnosť.

    2.,Vtedy, keď aktuálne niečo potrebuje, niečo mu zachybí. Taká situácia nastáva vtedy, keď "sa meria" s okolitým svetom a zistí, že nestačí najmä materiálne a zaostáva za bohatšími ľuďmi v jeho zornom uhle. Pre mnohých je materiálny hendikep stravujúci a znervózňujúci až do krajnosti. Vtedy potrebuje nájsť Boha a porozprávať sa s ním. Je to dôležité preto, aby pochopil a prijal Božie priority a nie priority tohto sveta. 

    3.,Vtedy, keď mu niečo už nestačí, a on chce  viac. Pri prednáške istej psychologičky som sa dozvedel, že niektorí ľudia s diagnózou autizmu, počujú "zomierať rastliny". Keď rastlina hynie, prebieha  chemický proces, ktorý dokáže mimoriadne citlivé ucho zachytiť! A údajne autisti zachytia aj to, čo bežní, t.j. zdraví ľudia nemôžu počuť. Veriaci človek má schopnosť počuť, že jeho duchovný život zomiera. Musí cítiť príznaky tohto javu a nemusí mať ani diagnózu autizmu. Jeho duša vtedy volá SOS a on by mal konať. "Zomierajúce" vnútro velí, aby človek začal hľadať duchovný pokrm, ktorého sa jeho duša právom domáha. Hľadanie nemusí byť márne. Cirkev má vždy prestretý stôl s Božím slovom a Telom nášho Pána. Jednotlivec sa môže Cirkvi opýtať slovami Pána Ježiša:"Máte niečo na jedenie?" /Jn 21,5/. A dostane primeranú odpoveď:"Skúste a presvedčte sa, aký dobrý je Pán" /Ž 34/. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára