pondelok 28. júna 2021

Ešte to budeš potrebovať

Všetci máme tendenciu zbierať a hromadiť veci. Vždy, keď natrafíme na niečo zaujímavé, povieme si:možno sa mi to zíde, ešte to budem potrebovať. Prax je taká, že z toho, čo sme zhromaždili, iba mizivé percento využijeme pri nejakej činnosti. Keby sme tak vedeli, ktoré druhy činnosti  sa nám zídu? Keby tak niekto prišiel za nami v rokoch mladosti a povedal:toto a toto rob poriadne, dobre sa to nauč, lebo to budeš potrebovať...

    Boh neprestajne povoláva ľudí do svojej služby. Tak tomu bolo aj v začiatkoch evanjelia. Medzi prvými povolanými, pre potreby ranej Cirkvi boli aj apoštolské kniežatá-sv. Peter a Pavol. Je to zvláštne, ale pri službe evanjelia využili hodne zo svojho života, ktorý predchádzal Pánovmu povolaniu.

    1.,Peter bol pôvodným povolaním rybár. Túto činnosť vykonával v náročných podmienkach, lebo pri rybolove sa stretol aj s nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Bol zvyknutý zápasiť a bojovať s vlnami, v búrkach a v priaznivom, či nepriaznivom vetre. Naučil sa viesť rybársky čln spolu s celou posádkou a starať sa nielen o dobrý rybolov, ale aj o zdravie a bezpečnosť svojich spolupracovníkov. Ktovie, čo by povedal, keby bol vtedy niekto prišiel za ním a povedal:"Rob to poriadne, lebo to ešte budeš potrebovať pri ohlasovaní evanjelia? A on, ako prvý pápež riadil loďku Cirkvi v ťažkých podmienkach, lebo evanjelium bolo na svete ešte v zárodku. Riadil rybolov hlásania evanjelia a staral sa o duchovné zdravie a rôzne potreby prvých kresťanov. Ten, kto prijíma pokrm evanjelia a snaží sa podľa neho žiť, riadi a vedie iných. Možno si to neuvedomuje, možno o tom nevie, ale   Boh ho vedie tak, aby usmerňoval životy iných na cestu spásy. 

    2.,Pavol bol známy ako najväčší horlivec, čo sa týka obhajoby židovstva a zároveň ako najväčší odporca kresťanstva. Tak horlil za židovstvo, že iniciatívne podnikal rôzne výpravy, aby pozatýkal kresťanov a dával ich do väzenia /Damask/. Netušil, že sa mu táto horlivosť raz zíde. Už ako Pánom povolaný podnikal apoštolské cesty k pohanom, aby im odovzdával posolstvo spásy. Nerobil už zlomyseľné a násilné, hoci nevedomé výpady proti veriacim, ale mal nápady, ako osloviť dušu človeka tak, aby prijala evanjelium. Všetci máme takto postupovať: nerobiť výpady proti blížneme, ale realizovať nápady na budovanie pravej Božej rodiny. 

    Prefácia, pieseň vďaky na sviatok sv. Petra a Pavla nám pripomína, že" obidvaja, hoci odlišným spôsobom, zhromažďovali Kristovu rodinu". Táto činnosť bude pokračovať do konca čias. Aj my máme v tomto procese svoje miesto. Všetko, o čom sme presvedčení, že je  v Božích očiach správne, máme robiť v tom zmysle, že sa to zíde pre potreby evanjelia. Aj tie každodenné drobné veci, ktoré denne absolvujeme, poslúžia pre Božie kráľovstvo. Nepotrebujeme k tomu nič mimoriadne. Jedine to, čo sa dozvedel Apoštol národov:"Stačí ti moja milosť". 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára