utorok 1. februára 2022

Bezbolestná poloha

 Rôznymi bolesťami trpí veľa ľudí. Niektoré fyzické bolesti nedovolia človeku, aby si odpočinul. Napríklad ten, kto  práve teraz absolvoval operačný zákrok. Rany sa síce hoja, ale bezbolestné to nie je. Človek hľadá takú polohu tela, aby bolesť necítil, aby si mohol lepšie odpočinúť. Niekedy sa to podarí, inokedy nie. 

    Evanjelium hovorí o žene, ktorá "dvanásť rokov trpela na krvotok" /Mk 5, 21-43/. Veľa investovala do lekárov, ale nepomohlo to. Práve naopak, bolo jej ešte horšie. Takmer zúfalo hľadala bezbolestnú polohu tela. Kým nestretla Ježiša. 

    Jej počínanie je príbuzné počínaniu nás všetkých. Často hľadáme bezbolestnú podobu pozemského života. Týka sa to všetkých, bohatých aj chudobných, populárnych i neznámych, vysokopostavených i tých, ktorí na spoločenskom rebríku veľa neznamenajú. Každý jeden hľadá čosi iné, čo má teraz. Čím viac sa nasycuje materiálnym svetom, tým viac je hladný po iných hodnotách. Bezbolestná poloha života na tomto svete je nereálna. 

    Známy český herec a moderátor Jan Kraus sa vo svojom programe vyznal, že veľmi rád je. Vždy si pri tom povie:"Nepreháňaj to tak, veď za niekoľko hodín budeš jesť znova!". Aj keď sa nám v pozemskom svete neujde zažiť dosýta bezbolestných situácií, vždy si povedzme sami pre seba:"Neblázni, veď po istom čase budeš sýty a bez bolesti naplno!". Potvrdzuje to sám Ježiš:" Ja som chlieb života. Kto prichádza ku mne, nikdy nebude hladovať, a kto verí vo mňa, nikdy nebude žízniť"/ Jn 6,35/. Hovorí tak na základe skutočnosti, podľa ktorej pretrpel tú najbolestnejšiu podobu svojho tela-na kríži. Ona je zdrojom našej nádeje, podľa ktorej nám Boží Syn pripravil sýtu a bezbolestnú budúcnosť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára