piatok 11. februára 2022

Kto je vinný?

 Už dlhšie sledujeme napätie medzi Ruskom a Ukrajinou. Situácia je hrozivá. Vojakov pribúda, na jednej i druhej strane. Lídri sa tvária, že rokujú, alebo skôr na seba zlovestne gánia, ako boxeri pred zápasom v ringu. Americkí i ruskí predstavitelia demonštrujú svoju vojenskú silu. Zatiaľ iba tak, tieňovo. Svet na to pozerá s obavami. Nikto nevie, či niektorý z týchto dvoch starých bláznov neurobí  nejaký neopatrný krok a nedá povel...Je tu otázka: kto je vinný, že sa situácia takto vyhrotila? Na strane koho je pravda a krivda? My, obyčajní ľudia sa môžeme na to iba dívať a modliť sa. 

    Kedysi som sa dozvedel o stretnutí dvoch obyčajných ľudí. Široká verejnosť o ňom veľmi nevie. Napriek tomu si myslím, že ich stretnutie má väčší dosah ako stretnutie súčasných svetových lídrov. Prečo? Stretli sa dáma menom Robi Damelinová-židovka a pán Bassam Aramin-palestínec. Medzi Izraelom a Palestínou pretrvávajú dlhotrvajúce rozpory. Tie si už vyžiadali množstvo obetí. Bassamovu desaťročnú dcérku zastrelil izraelský pohraničmík. Robinho syna Dávida zasa zabil palestínsky ostreľovač. Obidvaja znášajú toto jarmo. Prišli na to, že pomsta nie je riešením. Založili hnutie s názvom Projekt odpustenia. Obidvaja spolupracujú  a predstavujú myšlienku vzájomného odpustenia. Predpokladám, že sa nerodila ľahko. Ale niet účinnejšieho lieku ako odpustenie a spolupráca. 

    Nedávno v Českej televízii predstavovali nový titul rozprávky Tajomstvo starej bambitky 2. Hlavné slovo mal režisér, ktorý povedal zaujímavú myšlienku. Podľa neho sa život po covide zmenil. Citujem:" Zlo sa stalo ešte "zlejším" a zašlo do absolútnych rozmerov. My musíme pracovať na tom, aby sa dobro stalo ešte viac "dobrejším". Možno to neznie  štylisticky správne, ale na tom nezáleží. Podstatu pochopíme. Znamená to, že aj naša viera nemôže byť ďalej iba estetická, povrchová, fasádna. Treba hľadať hĺbku vo všetkom, čo robíme. A to vo veciach duchovných, ale aj ostatných. Inak nás zlo pohltí. Robi s Bassamom to pochopili. Svetoví lídri asi na to nemyslia. A čo my?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára