utorok 1. februára 2022

Zobudiť sa

 Medzi najschopnejších panovníkov všetkých čias na našom území patrila Maria Terézia /1740-1780/. Každému, kto by sa chcel o jej vládnutí dozvedieť viac, odporúčam knihu: Mária Terézia od autora Jeana-Paula Bleda. Spisovateľ mapuje jej panovanie a to z viacerých pohľadov tak, aby čitateľ získal komplexný pohľad na dobu, v ktorej panovníčka pôsobila. Je známe, že prakticky nonstop viedla nejaké vojny. Taká bola doba. Mieru bolo málo. Najviac zápasov musela jej armáda vybojovať s pruským panovníkom Fridrichom II. Panovníčka hovorí, že porážky, ktoré rakúsko-uhorská armáda utrpela, súvisela s tým, že jej vojsko bolo "pomalé a zaspaté". Fridrich bol pružnejší a rýchlejší. 

    Evanjelium prináša správu o vzkriesení dcéry predstaveného synagógy Jaira /Mk 5, 21-43/. Ježiš, predtým, ako jej prinavrátil život, vyhlásil:"Dievča neumrelo, ale spí". 

    Každý z nás si rád vychutná spánok. Ale sú situácie, kedy je niekto zaspatý, lebo jeho duch je mľandravý. Na nejedného človeka pasuje charakteristika, podľa ktorej pôsobí spiacím dojmom. Všetci sme hriešnici. O tom niet pochýb. To, ale neznamená, že sme stratili schopnosť konať dobro. Potrebný je impulz, ktorý by nás pozdvihol. Náš vnútorný človek môže byť zaspatý, nie mŕtvy. Pusťme k sebe Ježiša, aby nás uzdraviť z pomalosti a zaspatosti na ceste za večnosťou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára