sobota 19. februára 2022

Prečo pokora?

Ľudská veda dosiahla v oblasti skúmania vesmíru veľké úspechy. Na planéte Mars sú umiestnené momentálne dva stroje vyrobené zvláštnou technológiou. Jeden nazvali vedci z NASA  Perseverance a je to stroj, ktorý sa pohybuje po povrchu. Druhý nazvali INGENUITY a ten môže na Marse dokonca lietať, čo donedávna bolo ťažko uveriteľné. Za krátky čas, čo ich tam umiestnili, priniesli veľa poznatkov. Medzi najvýznamnejšie veci patrí to, že priamo tam, na Marse, vyrobili kyslík. To je veľká vec, lebo potom môže vyletieť na Mars aj ľudská posádka. Kyslík je potrebný pre život, aby ľudia mohli dýchať a žiť v tomto prostredí.

    V evanjeliu nachádzame Ježišove prevratné myšlienky. Bezpochyby priniesli pre ľudstvo dlho očakávaný "kyslík" milosti. Poslucháčovi všetkých čias vyrážajú dych. Posúďte sami:"Milujte svojich nepriateľov, robte dobre tým, čo vás nenávidia, žehnajte tým, čo vás preklínajú a modlite sa za tých, čo vás potupujú"/Lk 6,27-38/. Prečo je potrebné, aby sme takto žili a týchto právd sa pridŕžali? Preto, aby sa dalo "dýchať" v medziľudských vzťahoch, aby nám nechýbal "kyslík" Božej prítomnosti, aby náš život nestratil hĺbku a smeroval do atmosféry večnosti. Bez pokory to však nepôjde. Prečo?

    1.,Preto, lebo vo svete je veľa samopašného a hriešneho hluku. Vytvárajú ho nielen tí, ktorí robia krik, ale najmä tí, ktorí zúrivo nenávidia, preklínajú, zlorečia. Zlobu a nenávisť  zaraďujeme medzi najväčšie vulgarizmy života. Stačí len, aby sme občas pootvorili dvere sály, v ktorej rokuje parlament a započúvali sa. Koľko vulgarizmov a nenávisti počujeme z úst tých, ktorí by mali tvoriť elitu národa? Stačí, počúvať prenos zo ZOH a zvlášť vyjadrenia redaktora, ktorý netuší, že ho verejnosť počuje. Dokáže vysypať zo svojho vnútra toľko vulgarizmov, koľko mu len umožňujú výrazové prostriedky v rodnej reči. Alebo, keď si nájdete na internete príspevok z  príchodu našich úspešných športovcov do šatne po vyhranom zápase a privíta vás upozornenie, že príspevok obsahuje vulgarizmy... 

    V Paríži nedávno prvýkrát inštalovali tzv. hlukový radar na automobily. Jeho poslaním je zachytiť a zdokumentovať každý automobil, ktorého hlučnosť presahuje stanovenú normu. Ihneď zachytí ŠPZ a pošle správu polícii, ktorá môže vodiča pokutovať. 

    Každý človek, by mal mať v sebe akýsi senzor citlivosti. Slúži na to, aby sme dokázali posúdiť, či v nás nebujnie hriech, či sa nerozrastá do neúnosnej miery. Či nepredstavujeme svojim životom takú hlučnosť hriechu, pri ktorej už nie sme schopní ani vnímať požiadavky Božieho kráľovstva. Boh sa nám prihovára ako milosrdný otec, ktorý nám ponúka svoju lásku, v rámci ktorej môžeme "rozpustiť" hlučnosť svojho hriešneho života. 

    2.,Pokora je potrebná preto, aby sme našli motiváciu naplniť svoju prázdnu dušu. Naša úspešná olympionička Petra Vlhová vyhrala zlatú medailu v slalome. Každý čakal, že jej medailová žatva bude pokračovať. No nestalo sa tak. Na ďalšie disciplíny už nenastúpila. Veľmi úprimne povedala:"Som prázdna. Potrebujem oddych a reset, aby som mohla nazbierať sily a pokračovať v kariére". Veľmi sympatické vyjadrenie. 

    Kiežby sme dokázali priznať svoju duchovnú prázdnotu a to, že robíme málo pre svoje duchovné naplnenie. Blíži sa pôstne obdobie. Využime ho na  hojnejšie prijatie duchovnej stravy:každý sa môže viac modliť, každý sa môže viac zaoberať Svätým písmom, každý môže, už teraz dúfajme , navštevovať bohoslužby a aspoň trochu zvýšiť upadajúcu mieru svojej duchovnej sýtosti. 

    3.,Pokora je potrebná na to, aby sme prešli od obalu k obsahu. Tento týždeň som počul na TV LUX zaujímavú myšlienku: Žijeme v tzv. obalovej dobe. Prečo? Lebo napríklad pri pohreboch venujeme pozornosť viac okázalosti a prázdnym rečiam, ako samotnej duši zosnulého, pri sobáši sme viac zamestnaní vonkajšou pompéznosťou, ako samotnou podstatou lásky, ktorá je pre novomanželov osožnejšia, a potom preto, lebo viac dbáme na výzor človeka, ako na jeho vnútro a čnosti. Potrebujeme sa zbavovať "obalovej" kultúry a zameriať sa na cestu do hĺbky, do podstaty života  a to vo všetkom, čo robíme. Svoju vnútornú biedu zakrývame záujmom o veci, ktoré k Bohu nevedú. Pri bránach večnosti zistí každý z nás, že "obalový" život mu veľa šťastia neprinesie. Rozhodujúce bude svedomie formované Pánovou milosťou. Obalová taktika môže oklamať kohokoľvek z nás, ale pred Božím majestátom neuspeje.

    Nič z toho, čo sme povedali sa bez pokory nezaobíde. Tú treba pestovať najmä v dnešnom čase. Poskytne nám tak prepotrebný kyslík milosti, aby sa nám žilo tu na zemi ľahšie v spoločenstve tých, ktorí putujú za Pánom života a smrti. Pokúsme sa ho vyrobiť s Božou pomocou tak, aby sme nemysleli iba na seba, ale aj na svojich blížnych.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára