pondelok 10. mája 2021

...aj ja som len/slabý/ človek...

Človek sa dnes chváli, čo všetko dokáže. Vskutku, podáva heroické výkony na poli techniky, športu a kultúry a pod. Rád hovorí o tom, čo dosiahol a o tom, aké má ešte ambície. Je schopný zájsť ďaleko. Naopak, keď sa mu niečo nevydarí, má poruke zdôvodnenie: som len/slabý/ človek. Hovorí sa mu to ťažko, ale potrebuje nejako ospravedlniť slabšiu fázu života. 
    Skutky apoštolov hovoria o stretnutí Petra s Kornéliom. Stretnutie sa odohralo v Cézarey/Sk 10,25/. Kornélius z úcty si pred prvým pápežom kľakol, no ten ho dvíhol a hovoril:"Vstaň, aj ja som len človek". V ktorých životných situáciách sa táto fráza používa najčastejšie?
    1.,Vtedy, keď je človek zvyknutý víťaziť a zrazu príde prehra.Tá ho síce zaskočí, ale on potrebuje uviesť a zverejniť odôvodnenie. Šavol, bol človek, ktorý bol zvyknutý víťaziť. V židovskej obci mal vysoké postavenie. Dostával právomoci od veľkňazov, aby zatýkal kresťanov a zatváral ich do väzenia. Dosť dlho bol v tom úspešný. No potom prišiel ťažký úder, z ktorého sa spamätával ťažko. Udalosti pri Damasku spôsobili, že sa z prenasledovateľa stal verný svedok Ježiša Krista. V Liste Efezanom napísal:"Bratia, prosím vás ja, väzeň v Pánovi..."/Ef 4,1/. Z človeka s vysokým postavením sa stal potupený väzeň...Možno sa našli niektorí, čo sa z neho vysmievali a hovorili:pozrite sa, ako dopadol...Z víťaza sa stal porazený. No status porazeného pre svedectvo evanjeliu je viac, ako stav elity vládnej moci, ktorá Ježiša odmietla. Sme síce, v mnohom ohľade iba/slabí/ ľudia, ale v Kristovi máme všetko...
    2.,Vtedy, keď sme zvyknutí zvládnuť veľa povinností, ale zrazu príde moment, keď zistíme, že niečo je nad naše sily. Možno sa aj zahanbíme pred ostatnými, ktorí o nás uvažujú iba v superlatívoch. Vtedy musíme s farbou von a musíme povedať, že už toľko nezvládneme, ako kedysi...Vek, či chatrnejšie zdravie robia svoje. Ale, môže sa to stať aj mladému. Spomeňme si na bohatého mládenca, ktorý Ježiša presviedčal, že so zachovávaním Desatora nemal problém, ba žiadalo sa mu dosiahnuť ešte viac /Lk 18,22/. Keď mu Pán položil latku dokonalosti vyššie, a to v oblasti, ktorú nečakal/rozdať celý majetok/, odišiel sťaby  pokorený. Odišiel ako ten, ktorý musel priznať, že zatiaľ všetko nezvládne. Mali by sme ďakovať za každú drobnosť, za každú samozrejmosť v tomto živote. Ak by sme si začali namýšľať, že zvládneme viac, môže prísť vytriezvenie a následné konštatovanie:som len/slabý/ človek. Nezabudnime si pripomínať slová apoštola:"Všetko môžem v tom, ktorý ma posilňuje" /Flp 4,13/. Vyťaženosť je témou dnešných čias. Nielen fyzická, ale hlavne psychická. O to viac inklinujme ku Kristovi, lebo jeho vyťaženosť krížom našich hriechov je bezprecedentnou školou dokonalosti.
    3.,Vtedy, keď nás premôže hriech. Na túto skutočnosť doplatili miektorí Židia, ktorí chceli kameňovať ženu pristihnutú pri cudzoložstve a nútili Ježiša, aby im toto počínanie odobril /Jn 8, 1-11/. Učiteľ použil formulu, ktorá ich prinútila zanechať vražedný zámer:"Kto z vás je bez hriechu...". Tým, že kamene pozahadzovali potvrdili, že sú "len slabí ľudia". Aj ich nie raz premohol hriech. Aj každého z nás. No, malo to výborný efekt, lebo sme v pokore museli pustiť z ruky nástroje zloby a chopiť sa nástrojov spásy. Kamene nahradili skutky pokánia a obety. Sme síce len slabí ľudia, ale k dispozícii máme silné prostriedky očistenia, ktoré majú cenu Ježišovej krvi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára