streda 26. mája 2021

Vyčleniť sa

Predstavme si situáciu, ktorá je typická pre chlapčenské dospievanie. Deti hrali na ulici futbal/dnes zjav ojedinelý/. Ako áno ako nie, lopta vyletela prudko hore, narazila do okna a rozbila ho. Mladí futbalisti v momente ufujazdili. Zostal iba vinník. Taký bol šokovaný tým, čo sa stalo, že stuhol na mieste. Kým sa spamätal, už ho spoza rozbitého okna identifikoval majiteľ bytu a primeranou gestikuláciou naznačoval, že sa nevidia posledný krát. Kamaráti sa zbavili zodpovednosti a radšej zdúchli.

  Človek má niekedy pocit, že sa potrebuje od niekoho vyčleniť. Dôvody sú rôzne: strach, zbabelosť, pocit výnimočnosti, nesúhlas s niekým, alebo niečim atď. 

    Dvaja z Ježišových učeníkov, Zebedejovi synovia Jakub a Ján, to cítili rovnako. Vyjavili svojmu Majstrovi túžbu vyčleniť sa od ostatných, lebo túžili sedieť v jeho sláve po pravici a po ľavici /Mk 10, 32-45/. Predpokladáme, že svoju ambíciu celkom nedomysleli. Ostatní z apoštolského zboru na to reagovali veľkou nevôľou a dali im to patrične pocítiť. Pán Ježiš im okamžite naznačil, v ktorej oblasti sa majú vyčleniť najprv-v oblasti služby. Pripomína im:"...kto sa bude chcieť stať medzi vami veľkým, bude vašim služobníkom". 

    Kresťan má dosť príležitosti v tomto svete, aby sa v istom zmysle od neho vyčlenil. Tá najdôležitejšia spočíva v tom, že sa vymedzí od hriechu, že dá na javo, že so zlobou  nechce mať nič spoločné. Dá na vedomie, že sa mu prieči nenávisť, pomstychtivosť, podvod, násilie, faloš...Toto je základ svedectva evanjelia-nemať účasť na projektoch zloby, ktoré sú namierené proti evanjeliu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára