utorok 11. mája 2021

Mať nos na dobré veci.

 Medzi nami žijú ľudia, ktorí majú nos na správne veci. O niektorých športovcoch sa zvykne hovoriť, že majú nos na góly. Iní majú zmysel pre voľbu ľudí do kolektívu. Ďalší dokážu intuitívne predvídať vývoj udalostí na rôznych úrovniach života. Niektorí dokážu správne voliť slová, aby úspešne sformulovali žiadosť o niečo atď. 

    O tejto schopnosti človeka hovorí aj Božie slovo. Keď si Pán Ježiš povoláva učeníkov, nezabudne im a celému svetu pripomenúť ich pôvodnú profesiu. Hovorí:" Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí"/Mt 4,19/. Naznačuje, že ich rybárske schopnosti sa im zídu aj v službe ohlasovania evanjelia. Táto služba zúročí fakt, že majú "nos" na motivovanie ľudí tak, aby prijali radostnú blahozvesť do života.

     Nezabudnime ani na takého úctyhodného muža Cirkvi, akým je apoštol Pavol. Poznáme ho ešte ako Šavla, ktorý "...dychtil po hrozbách a zabíjaní Pánových učeníkov" /Sk 9,1/. Inými slovami: mal nos na miesta, kde sa nachádzajú kresťania, aby ich postupne likvidoval. 

    O čosi neskoršie, už ako Pavol t.j.,človek, ktorý zažil obrátenie, prichádza so svojim sprievodom do Filíp /Sk 16, 11-15/. Svätopisec uvádza:" V sobotu sme vyšli za bránu k rieke, lebo sme predpokladali, že sa tam modlia". Pavol mal schopnosť objaviť ľudí, ktorí príjmu Ježišovo posolstvo. Tak, ako kedysi túto schopnosť zneužíval na likvidáciu všetkého kresťanského, teraz ju požehnaným spôsobom využíva, aby oslovil adeptov evanjelia a získal ich pre spásu. Vie presne, kam má ísť. Možno pri tejto činnosti zúžitkoval vedomosti a poznatky z predchádzajúcej etapy života. 

    Boh nám, pokrsteným, dáva zvláštny zmysel.Máme schopnosť objaviť Krista už v tomto živote. Máme na to "nos", aby sme ho stretli tam, kde iní nenachádzajú nič. Máme možnosť využívať aj iné tzv. civilné schopnosti na to, aby sme dary, ktoré sme od Pána dostali, využili na ciele Božieho kráľovstva. Máme dar objaviť Krista pre obohatenie svojej viery, ale aj pre dobro spoločenstva, ktoré chce vykročiť za atmosférou večnosti. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára