piatok 14. mája 2021

Vystúpenie

Niet človeka, ktorý by neobdivoval diela výtvarného umenia. Zvykneme povedať, že si necháme oči na obraze, lebo veľmi silno zachytil naše zmysly. Niekedy máme, pri pohľade na skvelé dielo, dojem, akoby postava z obrazu chcela z rámu vystúpiť a zapojiť sa do našej životnej situácie. Takto máme zafixované v očiach a srdci najmä svojich blízkych, ktorí odišli do večnosti. Priali by sme si, aby z rámov fotografii a rodinných obrazov vystúpili a vrátili sa späť do nášho života. Oni už z rámca pozemského života vystúpili a vstúpili do rámca večnosti, do ktorého my ešte prístup nemáme. 

     Liturgicky sa nachádzame v okruhu sviatku Nanebovstúpenia Pána. V mysli sa nám premietajú rôzne významy slova vystúpiť. Najčastejšie sa nám vybaví myšlienka vystúpenia k Bohu, čo predpokladá vystúpiť z rámca telesného uvažovania a prijať mentalitu uvažovania podľa evanjelia. Pripomeňme si niektoré významy slova vystúpiť. 

    1.,Vystúpiť z tieňa. Z tieňa sa vystupuje na svetlo. Z tieňa vystupuje ten, kto doteraz iba splýval s prostredím, kto sa ešte neosamostatnil, kto ešte o sebe nedal výraznejšie vedieť. Človek, ktorý skončil pozemskú púť, vystúpil z tieňa, lebo pozemský život je iba tieň vo vzťahu k hodnotám večnosti. Vzťah pozemského života a večnosti je ako vzťah tieňa a svetla. Kto vystúpil z tieňa pozemských bolestí a starostí, má dôvod na absolútnu radosť, lebo našiel pravé svetlo-Boha. My, ktorí sme uverili v Krista, môžeme už tu na zemi inklinovať k Svetlu, ktoré prežiaruje temnoty nášho sveta. Hľadajme ho tak, aby aj napriek temnotám tohto sveta, bolo viditeľné naše smerovanie k večnosti. 

    2.,Vystúpiť ku hviezdam. Táto veta vyjadruje dávnu túžbu človeka objaviť nepoznané vesmírne tajomstvá. No tento výraz znamená ambíciu človeka podobať sa hviezdam, t.j. populárnym ľuďom, ktorí ovplyvňujú životný štýl najmä mladých ľudí. Dnes však, chceme poukázať na vystúpenie k inej hviezde. K tej, ktorú objavili mudrci a kráčali za ňou do Betlehema /Mt 2, 1-12/. Viera v Boha nám umožňuje objaviť už tu na zemi prostriedky, ktoré nás navigujú k večným hodnotám. Cesta za takou hviezdou jednoduchá nie je. Obsahuje namáhavé putovanie, odriekanie a odčerpávanie síl. Lenže takéto obety sú základom pre objavenie Betlehema, t.j. Mesiáša, ktorý prichádza ako náš Spasiteľ a Vykupiteľ. Ďakujme Bohu, ak sme mali v živote možnosť stretnúť človeka, ktorý priamo či nepriamo nás k tejto méte doviedol. Poslúžme aj ľuďom z nášho okolia, aby si uvedomili, že takéto putovanie životom je zmyslom našej pozemskej existencie. 

    3.,Vystúpenie s niečim. Napríklad vystúpenie s prejavom, nejakým programom, či príspevkom. Takýmto vystúpením je napr. svedectvo viery. Od veriaceho sa očakáva, že s týmto svedectvom vystúpi. Vždy, keď v médiách oznamujú nejakú akciu a jej program, povedia, že sa "očakáva zásadné vystúpenie toho a toho človeka". Vždy sa očakáva, že v takom projekte, akým je pozemský život, vystúpia tí, ktorí uverili v Ježišovo posolstvo. Svet to očakáva, no nie vždy s dobrým úmyslom. Boh bohato odmieňa tých, ktorí sa na takéto vedomé a dobrovoľné vystúpenie podujali. Vystúpiť so svedectvom evanjelia je vrcholom nášho pozemského putovania. 

    Každý deň sa usilujme vystúpiť k Bohu. A to aj napriek našim chybám a slabostiam. Vystúpme k Bohu, aby sme naznačili, že len on je pre nás hlavnou motiváciou k obetiam. Pravidelne sa cvičme vo vystúpeniach k Bohu. Z priemernosti a plytkosti života vystúpme k Tomu, ktorý nám ponúkne skutočnú hĺbku života. Len vtedy bude naša duša pokojná a pripravená vystúpiť z rámca pozemského diania do atmosféry večnej radosti. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára