utorok 4. mája 2021

Boh dáva inak

V sobotu bol deň pracovného pokoja. Pre väčšinu z nášho národa to z namená jedno jediné-obchody a rôzne atrakcie budú zatvorené!. Na druhý deň sme boli svedkami hotového exodu. Desiatky, ba stovky áut brázdili mesto a sledovali jeden cieľ-najbližší supermarket. Ľuďom neprekážalo, že je nedeľa, že by sa mali radšej ísť prejsť, rozhodli sa pre starú "dobrú" alternatívu, ktorá nikdy nesklame. Zvolili si cestu autom za "nutnými" nákupmi. Takto dáva svet! Rozdáva sa s otvorenou náručou, pričom kritérium užitočnosti nemá vôbec naprogramované. Hlavné je, že  sa ľudia za ponukou hrnú a neskúmajú to, či by nemali prežiť čas osožnejšie. Svet dáva inak a lákavejšie, ako ponúka Kristus a Cirkev. 
    Na trhu je veľa firiem. Konkurujú si a priam sa pretekajú v získavaní zákazníkov, čo je logické. Pri kontakte s potencionálnymi klientmi svoje služby vychvaľujú, ale sa aj vyčleňujú od aktivít firiem podobného typu. Hovorievajú:"Oni /konkurenti/ to robia takto, ale my to robíme inak, napr. ekologickejšie, úspornejšie, rýchlejšie atď". Jednoducho, robia to inak, ako ostatní.
    Boh dáva inak, ako dáva svet. Sám Ježiš hovorí:"Ale ja vám nedávam, ako svet dáva"/Jn 14,27/. Boh dáva plným priehrštím, ale v prvom rade zohľadňuje myšlienku spásy. Nejde mu iba o to, aby hneď teraz a naplno vyhovel ľudskej poživačnosti, ale aby dal človekovi to, čo mu pomôže objaviť Božie spásonosné pastviny, alebo na nich zotrvať. Boh sa nebude riadiť trhovým mechanizmom, ktorý si ľudské spoločenstvo nastavilo. Pôjde svojou cestou a bude neustále rozsievať semienka, t.j. zárodky Božieho kráľovstva. Ten, kto ich nájde a vyzbiera, bude požívať pokrm, ktorý nikdy nepominie.
     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára