štvrtok 13. mája 2021

Mentalita zdania

Počas pozemského života sa nemôžeme vyvarovať istých zákonitostí. Napríklad konštatovania typu: zdalo sa mi...Sú situácie, v ktorých sme presvedčení o nejakej skutočnosti takmer na sto percent , no po čase musíme sebakriticky priznať, že sme sa pomýlili. Na svoju obhajobu povieme: zdalo sa mi, že je to tak a tak...Preto sme zvyknutí na to, že si dôležité veci preverujeme, aby sme nekomunikovali so zdaním, ale so skutočnosťou.

    Je učením Katolíckej Cirkvi, že Pán Ježiš na štyridsiaty deň po svojom zmŕtvychvstaní, vystúpil do neba /Mk 16, 15-20/. Stalo sa pred očami učeníkov. Tí potom, túto pravdu ohlasovali po celom svete. Môžeme si byť istí, že sa našli oponenti, ktorí im odvrávali slovami:...a nezdalo sa vám to...? Chceli, aby fakt Ježišovho zmŕtvychvstania a nanebovstúpenia, bol presunutý do oblasti zdania, nie reality. Napokon, toto spochybňovanie trvá dodnes. 

    V súvislosti s tým si nemôžeme nevšimnúť mentalitu zdania aj v iných oblastiach. Tie majú súvis s Pánovým veľkonočným dielom, ba priam z neho vyplývajú. Ide o výšku a hĺbku života. Aj v týchto dôležitých sférach života sa stretávame s akýmsi nátlakom, aby svet uveril, že hĺbka a výška života sa dá nahradiť iba zdaním...Mnohým ľuďom stačí, keď sa stretnú s imitáciou hĺbky a výšky života. 

    1.,Výška života. Citujme slová apoštola:"Ak ste s Kristom vstali z mŕtvych, myslite na to, čo je hore, kde Kristus sedí po pravici Boha! Hľadajte, čo je hore, nie to, čo je na zemi!" / Kol 3, 1-2/. Nedávno smo čítal výpoveď mladej ženy, ktorá uprostred skvelej športovej kariéry/venovala sa behu/ ukončila svoje profesionálne ťaženie. Mnohých to prekvapilo, lebo v športe mohla ešte veľa dosiahnuť. Svoju výpoveď začala výrokom:" Bežala som do vrchu, ale môj osobný život išiel dole kopcom". Svojou výpoveďou zastrešila tých, ktorí si myslia, že napredujú napr. v športe alebo inej oblasti života, že stúpajú hore, ale pritom /ne/zbadajú, že ich osobný život sa kdesi prepadáva. Stúpajúci výkon nejde vždy ruka v ruke s ľudským a duchovným rastom. Mladá športovkyňa tento trend vo svojom živote vybadala. Nechcela hazardovať so svojou psychikou a duchovnou úrovňou života, preto povedala: dosť! Zostúpila z pomyselného vrcholu športového snaženia, začala športovať iba pre svoje potešenie a čo je hlavné, venuje sa svojej rodine. Použime výrok z Jánovho evanjelia:" Nik, nevystúpil do neba, iba ten, čo zostúpil z neba, Syn človeka, ktorý je v nebi" /Jn 3,13/. Dovoľme si ho parafrazovať do takejto podoby:" Nik, nevystúpil do neba, iba ten, čo zostúpil...". Iba ten stúpa po rebríku večných hodnôt, kto zostúpi zo sebazničujúcej mentality úspechu a slávy za každú cenu, aj na úkor zdravia a ohrozenia cesty spásy. 

    2.,Zdanie hĺbky. Pred časom som bol svedkom zaujímavej situácie. Stalo sa to pri obede v reštaurácii. Do gastrozariadenia /nový výraz, objavený počas korony😀/ vstúpila skupina turistov. Hneď si objednali jedlo. O pár minút im čašníčka priniesla misu s pariacou sa polievkou. Prvý zo skupiny sa chopil varešky. Zobral ju a načrel hlboko do útrob misy. Varešku potom zdvihol vyššie, nad úroveň okraja misy, a zatváril sa čudne. Pokus zopakoval. Vareška spodnou časťou putovala až na dno misy, pričom bol počuť hlasný zvuk, svedčiaci o tom, že narazila na samé dno misy. Vzápätí ju hosť zdvihol takmer pred oči, ale na tvári mu zostal výraz sklamania. Ostatní sa mu začali posmievať a hovoriť:"Darmo načieraš tak hlboko, tá polievka je riedka!". Väčšina z nás to tak robieva. Intuitívne cítime, že tam kdesi v hĺbke polievkovej misy nájdeme niečo hustejšie, napr. cestoviny, kúsky mäsa, prípadne zhluk varenej zeleniny. Ak to nenájdeme, zostávame sklamaní. 

    Nerobievame tak aj v praxi našich vzťahov? U ľudí očakávame istú hlbku života a charakteru. Niekedy sa nám žiada načrieť do hĺbky vnútra blížneho a pomôcť si v živote aj jeho duchovnými darmi. Často potrebujeme radu, povzbudenie, múdre slovo, rozvážne rozriešenie nejakej situácie,  podnet ku konaniu, ale aj niečo zdravo vtipné, lebo cítime deficit týchto skutočností. Niekedy zostávame sklamaní, lebo v človekovi nachádzame iba niečo na spôsob riedkej polievky...

    Pán Ježiš sa pred svojim nanebovstúpením stretol s apoštolmi a prikázal im, "aby neodchádzali z Jeruzalema, ale aby očakávali Otcovo prisľúbenie/ dar Ducha /...Sk 1, 1-11/. Takto ich upozornil na to, že ich život a pôsobenie nadobudne novú dimenziu a hĺbku. Iba pri komunikácii s Bohom môže človek získavať primeranú hĺbku života. Inak jeho vnútro bude zívať prázdnotou...Nedostatok hĺbky sa nedá dlhodobo zakrývať. Aj sám človek cíti, že ľudia od neho  niečo požadujú a on má v srdci prázdnotu...Pánov Duch je ten, ktorý napĺňa zemekruh a aj ľudské srdcia, aby hrdo a štedro rozdávali z plnosti života. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára