utorok 4. mája 2021

Zázemie

Zvykli sme si na to, že tlačové konferencie sa konajú za prítomnosti médii. Média majú možnosti všetko zaujímavé ihneď rozhlásiť do sveta. V poslednom čase sme svedkami zaujímavého javu. Ten, kto má na tlačovke hlavné slovo, nie je sám. Do objektívu kamery sa zmestia aj ľudia, ktorí stoja za ním.  Ľudia, ktorí stoja za rečníkom, nestoja za ním iba fyzicky, ale demonštrujú myšlienku, podľa ktorej stoja za ním aj názorovo. Má sa tak ukázať, že predkladaná myšlienka má svojich zástancov a nie iba jedného človeka-hlavného rečníka, že má solídne zázemie. Verejnosti sa tak predstavuje  sila tímu alebo spoločenstva. 

    Dôležitosť takéhoto zázemia pocítil aj sv. Pavol apoštol. Prvýkrát sa tak stalo pri udalosti jeho obrátenia /Sk 9, 1-20/. Keď ho pri Damasku zalialo svetlo z neba, padol na zem, oslepol a zostal dezorientovaný. Z Božieho pokynu sa ho ujal učeník Ananiáš aj s ostatnými bratmi. Keď ho obklopili, t.j., po tom, čo sa ho ujali, pookrial, vrátil sa mu zrak , dal sa pokrstiť, prijal pokrm a zosilnel. Mnohí pocítili takúto silu spoločenstva. Prostredníctvom neho nadobudli duchovnú i telesnú silu, obrátili sa, uverili v Krista, prijali eucharistický pokrm a zosilneli. Mnohí po celý život ďakujú konkrétnemu spoločenstvu za to, že sa zoznámili s pravými hodnotami večnosti. Pavol sa stal stredobodom aj inej situácie, v ktorej ocenil silu spoločenstva /Sk 14, 19-28/. Pri ohlasovaní evanjelia ho kameňovali. Mysleli si, že je už mŕtvy a tak ho vyvliekli za mesto. Ale, "keď ho obstúpili bratia, vstal a vošiel do mesta". Určite to bolo zázračné uzdravenie, keď po brutálnom ataku kameňmi, precitol a bol schopný vrátiť sa do služby. Nezabudnime na to, že ho "obstúpili bratia". 

    Každý jeden z nás si v duši nosí do kostola problém, ťažkosť nejakého blízkeho človeka. A nerobí to náhodne, ale s vedomím, že toho človeka "obklopia" bratia a sestry, ktorí sa v kostole modlia. Sila spoločnej modlitby je neoceniteľná. Kto z veriaceho spoločenstva by po takomto "obklopení bratmi" netúžil?! Spoločenstvo má vnútornú silu na to, aby pomohlo núdznemu človeku povstať z neistoty, akejkoľvek biedy a usmerniť ho na cestu za Kristom. 

    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára