sobota 22. mája 2021

Duch Svätý nie je legenda

 

      V niektorých odvetviach spoločenského života, napr. v športe, v kultúre a pod. sa stretávame s pojmom „legenda“. Ide o ľudí, ktorí sa nachádzali v minulosti na vysokom stupni dokonalosti v určitej činnosti. Vtedy boli všeobecne známi a populárni. Zároveň s tým požívali aj primeraný honor a výsady. Postupom času z dôvodu vyššieho veku alebo zdravotných obmedzení sa ich vrcholové obdobie skončilo. Považujeme ich za legendy. Za osobnosti, ktoré kedysi niečo znamenali a dodnes požívajú určitú úctu a vážnosť, ale pre obmedzenia života sa už do plnej formy nikdy nevrátia.

         Na Turíce zostúpil Duch Svätý na Ježišových učeníkov. Táto udalosť je stará približne 2000 rokov. Ten istý Boží Duch, ktorý zostúpil na apoštolov, pôsobí doteraz v Cirkvi. Nič nestratil na intenzite svojho pôsobenia. Je stále rovnaký, účinný a aktuálny. Aj napriek tomu, že od udalosti Turíc uplynulo veľa času, Duch Svätý nestratil nič na svojej dokonalosti a na svojom lesku. Nie je ani primerané, aby sme mu dali prívlastok „legenda“ v tom zmysle, ako sme to vysvetlili v úvode. Boží Duch nezostarol ani necíti vo svojom pôsobení nijaké ochabnutie, nijaký útlm. Cirkev sa stále honosí dokonalosťou pôsobenia Božieho Ducha.

         V čom je jeho prínos?

1.) Duch Svätý dopĺňa to, čo chýba.

        Známy herec, Dávid Suchet (predstaviteľ Herculesa Poirota), vo svojej autobiografii píše, že predtým ako vystúpi na divadelné dosky, si celý scenár divadelnej hry podrobne preštuduje. Najprv celý, potom tak, že vynechá repliky postavy, ktorú má stvárniť. Potom text číta tak, že sa pýta, čo môže on ako postava vložiť do diania scenára. Hovorí, že táto prax sa mu veľmi osvedčila nielen vo filme, ale aj v divadle.

         Aj Duch Svätý „číta“ scenár nášho života a to, čo chýba, vkladá do nášho pôsobenia, do našej mysle, do našich aktivít. My, slabí hriešni ľudia, nie sme schopní na všetko myslieť a na všetko dohliadnuť. Je tu Duch Svätý, ktorý prichádza na pomoc našej slabosti a dopĺňa najmä to, čo chýba nášmu životnému smerovaniu na dosiahnutie večného života.

2.) Duch Svätý chce objať všetkých.

Sv. biskup, Bazil Veľký, píše: „Duch Svätý sa tak rozdeľuje, že sám tým netrpí.“ (LH II. s. 954)

Je to niečo iné ako poznáme zo svojho života. Tu, na zemi, žijeme tak, že keď vykonávame veľa činností naraz, tak tým trpíme. Pri svojich činnostiach sme nútení doslova sa rozpoltiť. Venujeme sa viacerým ľuďom, robíme viaceré aktivity, rozdeľujeme svoje fyzické i psychické sily do viacerých oblastí. Ľudský organizmus tým trpí. Naopak, z Ducha Svätého neubúda. On neslabne, nemení sa. Je stále rovnako činný pri všetkých aktivitách. Zostáva ten istý, hoci sa rozdeľuje na všetky smery. Jeho aktivita tým netrpí, ani neklesá jeho božské pôsobenie.

         Niektoré firmy, napr. operátori, ponúkajú na svojich webových stránkach tzv. „mapu pokrytia signálom“. Nachádza sa tam mapa Slovenska, na ktorej sú zvýraznené aktivity a miesta činností spomenutých firiem. Na prvý pohľad to vyzerá tak, že dosah ich činností obsiahne celú krajinu. Je to však relatívny pohľad. Vo svojej činnosti musia zápasiť s konkurenciou a niekedy sa s ňou aj podeliť o miesto pôsobenia. Ich dosah teda nie je absolútny. Keby existovala mapa znázorňujúca siločiary pôsobenia Božieho Ducha, tak by sme si potvrdili to biblické, že: „Boh je všetko vo všetkom“. Boží Duch všetko obsiahne, nemá nijakú konkurenciu  ani nijakého rivala.  Dosah jeho pôsobenia je do hĺbky srdca každého človeka a obsiahne všetky kontinenty, celý stvorený svet. Z bohatosti tohto daru môžeme prijať aj my.

3.) Výdatnosť a hojnosť darov Ducha Svätého.

KKC v bode 747 hovorí, že Kristus rozlieva Ducha Svätého do všetkých svojich údov. Výraz „rozlieva“ hovorí o výdatnosti tohto zdroja.

         Pred niekoľkými dňami česká televízia vysielala reportáž z Brna. Odborníci odkrývali v meste poklopy a skúmali staré vrty, ktoré sa už dnes nepoužívajú. Skúmali výdatnosť vodného prameňa. Ak sa ukáže, že výdatnosť zdroja spĺňa súčasné kritériá, tak sa potom daný vrt obnoví a bude sa používať ďalej.

         Zem prahne po vode, potrebuje dážď. Je dobré, keď je ten dážď výdatný. Slabé pokropenie pôdy pomôže málokedy. To, čo všetko zveľadí, je výdatný dážď.

         Duch Svätý je najvýdatnejší zdroj milostí. Ľudstvo ho už 2000 rokov skúma a presviedča sa o dôležitosti tohto nebeského zdroja. O výdatnosti darov Ducha Svätého hovoríme nielen vtedy, keď sa dejú okolo nás zázračné veci, ľudsky ťažko vysvetliteľné. Výdatnosť darov Božieho Ducha je najmä tam, kde sa dôkladným spôsobom konajú činnosti každodenného života. Zodpovednosť, dôkladnosť, precíznosť, vernosť, obeta – to sú základy, na ktorých Boží Duch stavia svoje pôsobenie. V mnohých ľudských srdciach objavujeme nevysychajúci zdroj výdatnosti pôsobenia Božieho Ducha. Aj každý jeden z nás môže byť na Boží podnet hodným zdrojom darov pre našich blížnych.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára