sobota 15. mája 2021

Ako žiť vo svete

V chodbe pred dverami istej inštitúcie sa ťahal dlhý rad ľudí, ktorí čakali na vybavenie svojich záležitostí. Tempo vybavovania bolo pomerne solídne.  Tento stav trval do vtedy, kým dnu nevošiel starší pán. Zdržal sa tam hodnú chvíľu. Keď po čase vyšiel, bolo vidno, že veľa toho nevybavil. Bol rozčúlený. Plesol  dverami a kričal:"Ako keby som hovoril s marťanmi!. Ako keby sme pochádzali z rozdielnych svetov!". Vyjadril tým situáciu, ktorú v živote dôverne poznáme. Niekedy máme pocit, že kompetentní nerozumejú našej situácii. A naozaj tá miera vzájomného neporozumenia je porovnateľná  s komunikáciou s mimozemšťanmi. Dvaja ľudia môžu niekedy tvoriť dva svety, ktoré sú od seba na míle vzdialené. 

    V evanjeliu sa dozvedáme, ako hodnotí situáciu svojich verných Pán Ježiš. Modlí sa k nebeskému Otcovi a pritom hovorí:"Dal som im tvoje slovo a svet ich znenávidel , lebo nie sú zo sveta, ako ani je nie som zo sveta"/Jn 17, 11-19/. Tým potvrdzuje, že ten, ktorý uveril v Krista, sa nemôže na tomto svete cítiť celkom konformne. Sú situácie, kedy vzniká dojem, podľa ktorého si svet veriacich nerozumie s nevercami. Akoby to boli dva svety, ktoré si nemajú čo povedať. Ako sa má kresťan v tomto svete zachovať?

    1.,Prežiť život s dôrazom. Učiteľka dala žiakom na hodine slovenského jazyka úlohu. Mali napísať slohovú prácu na rovnakú tému. Všetci mali napísať prácu na rovnakú tému, s tým, že každý študent mal vo svojej úlohe položiť dôraz na inú myšlienku. Ak by to študenti zachovali, ani jedna práca by nemala byť totožná s inou. Dôraz je dôležitá vlastnosť v rôznych oblastiach života. Napr. v športe, ale aj pri plnení pracovných povinností. Pozemský život je pre nás všetkých akoby spoločná slohová práca. Ide len o to, na čo kto kladie dôraz. My, ktorí sme uverili v Krista máme klásť dôraz na svedomie. A to preto, lebo vo svedomí, ktoré je správne formované, sa ozýva Boží hlas, ktorý človeka naviguje a vychováva. Dnes sa prestáva klásť dôraz na súlad svedomia so životom. Miestami máme pocit, že svedomie absentuje u mnohých ľudí, ktorí sa pohybujú v blízkosti nášho života. 

    2.,Máme sa usilovať o to, aby sme dostali minulosť pod kontrolu. Včera vystúpil v správach slovenský premiér, ktorý ďakoval občanom, že dodržiavajú protipandemické opatrenia. Okrem iného povedal aj túto vetu:"Minulosť musíme mať pod kontrolou". Tým chcel povedať, že sa nesmieme  vrátiť do situácií, v ktorých sme podcenili situáciu ohrozenia vírusom. Musíme sa z nedávnej minulosti poučiť. V obci Veličná včera robili unikátnu operáciu. Staré historické drevenice, ktoré sa nachádzali na periférii obce, premiestňovali žeriavom do stredu obce. Tak budú mať minulosť neustále na očiach. Minulosť vlastného života, ktorá bolo ovplyvnená hriechom a neprítomnosťou Boha, by sme mali mať stále na očiach. Mala by nám poslúžiť ako memento na situácie, ku ktorým sa nechceme vrátiť. Takto chceme mať hriešnu minulosť pod kontrolou, čo znamená, že s Bohom znova nadviažeme dialóg a budeme ho udržiavať aj za cenu obetí. 

    3.,Máme pracovať na tom, aby spomedzi nás vyrástli nový ohlasovatelia evanjelia, ktorí budú s Božím slovom ochotní vstúpiť do tohto sveta. Skutky apoštolov nám prinášajú správu o voľbe náhradníka za zradcu Judáša /Sk 1, 15-26/. Rozhodujúce slovo má Peter. Prihovára sa grémiu, ktoré má nového apoštola zvoliť. Vo svojom príhovore kladie dôraz na to, že nový apoštol vzíde spomedzi tých, ktorí boli spolu a zdržiavali sa v blízkosti Pána Ježiša. Bol hrdý na to, že nový kandidát vzíde spomedzi nich, ktorí môžu potvrdiť fakt Ježišovho zmŕtvychvstania. Kresťanské spoločenstvo má žiť a pôsobiť tak, aby spomedzi jej členov vzišli takí, ktorí pôjdu do sveta. Pôjdu tam, aby  vniesli vrámci služby oltára, do sveta myšlienky evanjelia, aj napriek tomu, že svet ich neprijme za svojich. Podstané však je to, že ich sám Kristus prijal za svojich a vyzbrojil mocou, ktorú dostávajú vysvätení služobníci. Má to byť hrdosťou a prvou povinnosťou spoločenstva pripravovať pôdu pre tých, ktorí budú ochotní pokračovať v diele apoštolov. Modlime sa za to, aby takí vzišli aj spomedzi nás, z našej farnosti, mesta, či obce. Duchovnou ozdobou farnosti sú najmä povolania. Nezabudnime na to vo svojich modlitbách najmä teraz, keď o niekoľko týždňov vstúpia do Pánovej vinice noví pracovníci. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára