utorok 14. decembra 2021

Niektorí vidia iba to, čo chcú

 Istí manželia pracovali v záhrade. Tá dokáže človeka zamestnať úplne. Manželka zdvihla hlavu od záhonu kvetov a povedala manželovo:"Prosím ťa, dones z dielne nožnice". Muž odbehol a doniesol záhradnícke nožnice. Pani sa ešte spýtala:"Nevieš, či je tam kosačka?". Manžel sa zmyslel a povedal:"Tú som tam nevidel. Asi ju zobrali deti". Pani to nešlo do hlavy a tak sa bez komentára pobrala do dielne. Zastala vo dverách, a čo nevidí?! V strede miestnosti stála zaparkované kosačka! Nebolo možné si ju nevšimnúť. No vidieť ju mohol iba človek, ktorý mal čistú myseľ. Manžel,ako typický muž, mal hlavu inde, a vnímal iba tie nožnice, kosačku nie. Niekedy vidíme a vnímame iba to, čo nám vyhovuje.

    Vo vianočnom čase budeme pri liturgii spievať žalm:"Uzreli všetky končiny zeme, spásu nášho Boha"/Ž 98/. Pán Ježiš v evanjeliu však pripomína tvrdú realitu:"A vy, hoci ste to videli, ani potom ste sa nekajali a neuverili ste mu" /Mt 21, 32/. Akoby chcel povedať:"Nebolo možné si nevšimnúťDieťa, ktoré prináša všetkým spásu!". No aj tu platí staré pravidlo, podľa ktorého človek vidí len to, čo má v mysli. Vidieť Boha predpokladá, aby sa človek uvoľnil od každodenného napätia, prečistil si myseľ čerstvým povetrím Božieho slova a otvoril sa  pre vanutie Božieho Ducha. 

    Advent nám oznamuje, aby sme nechceli vidieť iba to, čo nám niekto servíruje, alebo podprahovo predkladá. Máme mať ambíciu vidieť najmä to, čo nám prospeje na ceste spásy. V Advente uzrime Vychádzajúceho z výsosti, ktorý sa znižuje tak, že vstupuje do drobného ľudského sveta, aby nám oznámil Boží zámer. Zodvihnime hlavy, lebo sa blíži čas oznámenia nášho vykúpenia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára