štvrtok 28. apríla 2022

Bitka o strategické miesta

 Každý, kto sa učil dejiny vie, že ľudstvo eviduje ťažké vojnové konflikty. Mnohé mestá a miesta sú späté s veľkými vojenskými operáciami. Známe sú z druhej svetovej vojny bitky o Berlín, no ešte známejšia je bitka o Stalingrad. 

    Skutky apoštolov hovoria o inej bitke. Je to zápas o Jeruzalem/Sk 5,27-33/. Nejde o masívne vojenské operácie, ale o duchovný zápas. Poprední židovskí pohlavári  len ťažko znášajú prítomnosť Ježišových učeníkov v Jeruzaleme. Mysleli si, že ukrižovaním Nazaretského sa všetko zmení. Mýlili sa. Opak je pravdou. Evanjelium sa nebezpečne šíri:"A vy ste naplnili Jeruzalem svojim učením...". Ide o ťažký duchovný zápas v hlavnom meste. Jeruzalema sa zmocňuje Kristovo evanjelium na úkor židovstva. Dodnes je v Jeruzaleme zaujímavá situácia. Sú tam Židia, mohamedáni i kresťania...

    Dôležitejší zápas sa koná inde-v ľudských srdciach. Aj dnes sme svedkami zápasu, zápasu o ľudské srdce. Tento "jeruzalemský zápas" cíti každý z nás. Srdce je "hlavné mesto" každého človeka. Ide o to, kto sa zmocní nášho vnútra. Zemepisný Jeruzalem, so zmesou židovstva, mohamedánstva i kresťanstva, nám nemôže byť normou v tomto prípade. Naše srdce má patriť iba jednému pánovi, a ním je Ježiš Kristus. Zmes pohanstva, ľahostajnosti vo viere a náboženskej povrchnosti je zlá kombinácia. Ježiš Kristus je jediný Vykupiteľ sveta. Presne o tom sú veľkonočné sviatky, ktoré nám hovoria, že jedine on má byť Pánom nášho srdca.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára