nedeľa 3. apríla 2022

Veľkonočný odkaz

 Jeden z prvých produktov slovenskej hudobnej skupiny Team je CD, ktoré má názov :Pristihnutý pri živote. Môže to znamenať to, že niekto sa vyznačuje schopnosťou vnášať radosť, nádej do prostredia súmraku až tmy. 

    Pred Veľkou nocou mnohí prijali sviatosť pokánia. Jeden z mojich známych sa vyjadril, že po príchode do práce ho prekvapil kolega. Prekvapil ho konštatovaním:"Videli ťa pred sviatkami v kostole. Bol si na spovedi". Povedal to zvláštnym tónom, akoby práve odhalil medzinárodne hľadaného zločinca. Akoby chcel povedať:"Pristihli ťa, že si bol na spovedi!". 

    Toto sa mohlo stáť hocikomu. Ide o dobré svedectvo života. Koho pristihli, že bol na spovedi, znamená to, že ho pristihli pri živote. Lebo ten, kto vyznáva svoje hriechy a ľutuje ich, reprezentuje nový život, ktorý nemá nič spoločné s tmou v duši a spoločnosti. Dúfajme, že takýchto milovníkov života, ktorý priniesol Zmŕtvychvstalý, bude veľa a že rozoženú temnotu svojho prostredia. 

    Nedávno sa rozniesla správa, podľa ktorej diagnostikovali známemu hercovi Brucovi Willisovi vážnu chorobu. Má názov:afanázia. Prejavuje sa o.i. tak, že postihnutý človek stráca schopnosť hovoriť, ale aj chápať, čo hovoria iní ľudia. Nález Ježišovho prázdneho hrobu mnohým vyrazil dych. Doslova stratili reč. Na chvíľu stratili schopnosť pomenovať novú situáciu. Nikdy niečo také nezažili. Mária Magdaléna dokonca považovala Zmŕtvychvstalého  za záhradníka a domáhala sa jeho tela. Dodnes nedokážu naše vyjadrovacie schopnosti vyjadriť tajomnú atmosféru prázdneho hrobu a následného zjavenia Pána medzi apoštolmi. Ak nám chýbajú slová, má nastúpiť život. Ním musíme vyjadriť podstatu našej viery v zmŕtvychvstanie. Nie prázdna a pustá duša, ale život naplnený radosťou, nádejou, obetou a životom podľa evanjelia. Takéto" pristihnutie pri živote" nech výrazom našej obnovenej veľkonočnej viery. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára