nedeľa 18. apríla 2021

Kde je Kristus a kde sú učeníci?

 V našom prostredí Cirkvi existujú viaceré neoficiálne pomenovania. Jedným z nich je:seniorský trojboj. V čom spočíva? Táto situácia nastáva vtedy, keď  niektorý senior vycestuje z vidieka do mesta. Má pred sebou väčšinou tieto tri ciele: nakúpiť, predpísať lieky u lekára a vyspovedať sa. Mnohým sa to darilo a ešte aj darí. A vrcholom je, keď všetko stihnú do obeda a poludňajším autobusom sa vrátia domov s pocitom maximálnej spokojnosti.

     Keby ste sa takéhoto človeka spýtali:kde je Kristus, bez rozmýšľania by ukázal na kostol. A nemýlil by sa. Ak sa ho spýtate, kde by mali byť Ježišovi učeníci, bez váhania ukáže znova na kostol a na ľudí, ktorí tam sedia počas bohoslužieb. Opäť by sa nemýlil. Otázka:kde je Kristus a jeho učeníci, ale mimo sakrálny objekt, možno by ho to trocha zaskočila...Kristus a jeho učeníci majú byť viditeľní nielen v chráme, ale aj mimo neho. Jánovo evanjelium prináša zaujímavú a trocha smutnú udalosť. Zástupy hľadajú Ježiša, ale prichádzajú vtedy, keď je už preč. Ján napísal:"...zástup zbadal, že tam nie je ani Ježiš ani jeho učeníci" /Jn 6,22-29/. Aký musí byť svet pustý bez tohto prvku?  Svet si to neuvedomuje, ale hľadá Ježiša, ale aj spoločenstvo, ktoré sa živí jeho milosťami. Navonok to odmieta a bojuje proti Cirkvi, ale vnútorne cíti, že bez tohto božského prvku život ostáva bez nádeje. 

    Dnes je pre veriacich v Krista situácia ťažšia. Svet hľadá a hlavne potrebuje dva v jednom. Potrebuje v jednom človekovi objaviť Krista i učeníka. Potrebuje nájsť Cieľ, ale aj cestu.  Cieľ je v Kristovi nespochybniteľný, ale na ceste učeníka potrebujeme trpezlivo a obetavo popracovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára