streda 10. novembra 2021

O cene človeka

Nedávno som sa stretol s kňazom-misionárom. Hovorili sme o misiách, o službe v týchto podmienkach a o skutočnostiach, ktoré majú pre nás exotický nádych. Rozhovoril sa aj o sobášoch. Vôbec nie je jednoduché oženiť sa. Nevestu si treba kúpiť. Svokrovi treba darovať zopár kráv. A možno dohodiť ešte nejakú tú sliepku navyše. Pre našu kultúru je to komické a nedôstojné. No, pre domorodcov v Afrike majú kravy cenu života a preto sa nevesta naceňuje v týchto jednotkách. 

    Zalistujme v Knihe proroka Daniela. Kráľ Baltazár usporiadal veľkú hostinu. Jej priebeh narušila nevysvetliteľná udalosť. Na stene paláca sa ukázali ľudské prsty, ktoré napísali známy text:Mane, tekel, ufarsin. Kráľ , veľmoži a poradcovia kráľa si nevedeli rady. Zavolali Daniela, aby nápis prečítal a vysvetlil. Kráľ mu dokonca prisľúbil odmenu:"...budeš sa obliekať do purpuru, zlatú reťaz budeš nosiť na krku a budeš tretím kniežaťom v mojom kráľovstve" /Dan 5, 1-2, 5-9, 13-17, 25-6,1-Liturgia hodín IV,s.484-5/. Cena, zdá sa, bola vysoká. Daniel však pocty odmietol a záhadu vysvetlil zadarmo. Pochopil, že  nie je všetko zlato, čo sa blyští.

    1.,Purpur. Ide o látku červenej, výraznej farby. Nosievali ju významní činitelia svetského i náboženského života. Pripomenulo mi to súčasnosť. Prostredníctvom médii sa odkrývajú mnohé biedy, prešľapy, ba aj zločiny vrcholných predstaviteľov spoločnosti. Zahaľujú sa akoby do krikľavých farieb, aby tí, ktorí zlo páchajú boli označení, viditeľní a potrestaní. V poslednom čase vyšlo u nás na povrch veľa zla. Je dobre, že tí, ktorí porušujú zákony, sa musia zodpovedať. Nie každý je však stotožnený so starou zásadou Cirkvi, že hriech treba nenávidieť, ale hriešnikovi pomôcť k obráteniu. Všetko sa zahaľuje do krikľava,aj zlé skutky, ale aj zločinec-hriešnik. Purpur je dnes v móde opäť. Netreba zabúdať na to, že vo svete je toľko biedy, že ju treba priodiať nie purpurovým plášťom, ale prikrývkou súcitu, obetavosti a služby pre tých, ktorí sa nemajú  ako revanšovať. Popri vykričaných purpurových plášťoch nezabúdajme ani na tieto...

    2.,Reťaz. Tieto insígnie nosia hodnostári, svetskí i náboženskí. Nosia ich príležitostne, väčšinou pri nejakých slávnostiach. Iba biskupi majú reťaz, ktorej súčasťou je kovový kríž. Insígnie niekedy veľmi ťažia. Po skončení slávnosti si ich osobnosti ihneď dávajú dole. Kedysi som po dlhšom čase stretol jedného z biskupov, ktorého poznám roky. Po pozdrave a mojej otázke ako sa má, ukázal na reťaz, ktorú mal na krku a zvlášť na kríž a povedal:"Pozri sa, teraz nosím na krku toto!". Nehovoril o pocte a výsade, ale o ťarche kríža, ktorú mu so sebou priniesol biskupský úrad. Preto vídame na prsiach biskupa takúto reťaz, doplnenú o podobu Ukrižovaného. Akékoľvek insígnie, ktoré človek nosí, majú znamenať to, že ide o zodpovednosť, ktorá siaha do večnosti.

    3.,Tretie miesto. A sme pri poradí. V Brazílii je najpopulárnejším športom futbal. Ak reprezentačné mužstvo nevyhrá turnaj, na ktorom sa zúčastní, je to považované za hanbu. Druhé alebo tretie miesto pre Brazílčana znamená nič. Daniel mal možnosť zaujať tretie miesto v krajine. Nie zle! On mal však záujem o prvé. Ale nie v hierarchii Baltazára. Viac si cenil výsadu pre večnosť. Pozemské rebríčky sú klamlivé a nie vždy spravodlivé. Rozhodujúca nech je pre nás hierachia Božieho kráľovstva. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára